Gå direkt till textinnehållet

Etikbråk om Spy Bar-artikel

Frilansjournalisten Daniel Nyhlén och Aftonbladets redaktionsledning kritiserar Yrkesetiska nämnden, YEN, för att ställa frågor som kan hota källskyddet. YEN kontrar med att pricka Nyhlén för svarsvägran.

Frilansjournalisten Daniel Nyhlén och Aftonbladets redaktionsledning kritiserar Yrkesetiska nämnden, YEN, för att ställa frågor som kan hota källskyddet. YEN kontrar med att pricka Nyhlén för svarsvägran.

Daniel Nyhlén, som bland annat frilansar för Aftonbladet, anmäldes till YEN för en artikel som handlade om fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic och ett bråk på krogen Spy Bar i Stockholm. Artikeln illustrerades bland annat med bilder från krogensövervakningskamera.

Anmälaren ansåg att Daniel Nyhléns roll som en självständig och fri journalist kunde ifrågasättas när han skrev om krogbråket eftersom Daniel Nyhlén även var redaktör för Spy Bars tidning Spy Bar Edition. I sitt svar skrev Daniel Nyhlén att han genom sitt företag Frilans forum arbetar åt olika uppdragsgivare, däribland Sporres förlag som gör tidningen för Spy Bars räkning.

bryt

Men YEN var inte nöjd med svaret utan krävde att Daniel Nyhlén skulle förtydliga på vilket sätt han hade hjälpt till att skriva artikeln om krogbråket, som han gjorde tillsammans med några reportrar på Aftonbladet. YEN ville också veta vilken roll Sporres förlag har gentemot Spy Bar och om Spy Bars ägare var involverade i det redaktionella arbetet.

Daniel Nyhlén svarade att han var förhindrad att svara på frågorna eftersom han då kunde röja sina källor. ”Det (är) högst anmärkningsvärt att representanter för YEN och Svenska Journalistförbundet ställer frågor som tangerar gränsen för källskydd.”

– Meddelarskyddet är ganska starkt i Sverige och jag har ingen anledning att berätta för Yrkesetiska nämnden hur jag fått tag på den information som nämnden förvånansvärt nog ville ha reda på, säger Daniel Nyhlén.

Han tog beslutet att inte svara på YENs frågor efter samråd med Aftonbladets redaktionsledning.

– Vi diskuterade att det var ett problem att källorna kunde röjas. Källskyddet är överordnat, säger Aftonbladets redaktionschef Niklas Silow.

bryt

På YEN är man förvånad över Aftonbladets och Daniel Nyhléns reaktion.

– Vi i nämnden är absolut inte ute efter någon information som skulle innebära att Daniel Nyhlén röjer några källor. Det skulle vara oss främmande, säger Karin Hörnfeldt, ledamot av YEN.

Eftersom nämnden inte har alla fakta i ärendet anser den sig inte kunna klandra Nyhlén för att ha brutit mot någon yrkesregel. Däremot kritiseras han för att inte fullt ut ha samarbetat med nämnden.

– Vi har inte kunnat göra en fullvärdig bedömning eftersom vi inte har fått in all fakta. Tråkigt att Daniel Nyhlén valde den linjen, säger Karin Hörnfeldt som var ordförande då beslutet i ärendet togs.

pj@journalisten

Fler avsnitt
Fler videos