Gå direkt till textinnehållet

Episerver Sveriges vanligaste system för publicering

Svenskutvecklade Episerver är landets vanligaste publiceringsverktyg, visar en granskning som gjorts av Johan Larsson på Internet World. För mediesajterna är dock Polopoly vanligare och Wordpress är på snabb frammarsch.  Bilden: Johan Larsson, Internet World

Johan Larsson, journalist på Internet World har granskat vilka publiceringssystem (CMS) som finns i Sverige.

– De riktigt stora mediebolagen kräver ett större flöde vilket gör att man kräver tyngre system som Popopoly och norska Escenic. I mediebranschen är däremot Episerver snarast lämpligt för mindre magasin, förklarar han.

Inernet Worlds granskning av Sveriges publiceringssystem visade att två aktörer dominerade marknaden, Episerver och Sitevision. De hade sammanlagt totalt 64 procent av sajterna.

Sitevision är stora inom framför allt kommunerna, medan Episerver finns hos både företag och i offentlig verksamhet.

Hur är det med WordPress, som allt oftare nämns som ett riktigt publiceringssystem, lämpat för tidningar?

– WordPress är ett system som gör det mycket snabbt och lätt att komma igång. En del säger att WordPress inte riktigt har en tradition av att hantera kvalificerad publicering, det är inte riktigt testat för högre krav. Men det utvecklas väldigt snabbt. Andra gratissystem, som Joomla och Drupal kommer också mer och mer. Bara de allra största medieföretagen har behov av att hantera den riktigt stora belastning som de andra systemen levererar.

Kan du göra en jämförelse av Episerver och gratissystemet WordPress?

– WordPress är enklare än Episerver. Men det som Episerver säljer på är att de trots allt har ett supportåtagande. Vill man som tidning använda WordPress kan man teckna supportavtal med fristående webbbyråer som har kompetens inom gratissystem. Det kommer mer och mer. Man får ganska många konsulttimmar för de pengar som ett köp av ett traditionellt system innebär, men valet kräver kanske något större självförtroende.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt