Gå direkt till textinnehållet

Elin byggde en AI-robot som kompisläsare åt kollegorna

Elin Wieslander har fått många positiva reaktioner från arbetskamraterna på Aftonbladet efter att hon tagit fram en AI-kompisläsare. ”Jag sade åt den att vara snäll.”

I oktober startade Aftonbladets AI-nav där sju medarbetare ska utforska den nya tekniken och vad den kan göra för journalistiken.

Elin Wieslander som innan hon kom till AI-navet arbetade som onlineredaktör på Aftonbladets breaking news-desk hade erfarenhet av hur snabbt det går, hur ofta man publicerar något som man egentligen borde läsa en gång till och hur ofta man följaktligen måste korrigera språkliga fel i efterhand. Hon tänkte att hon borde kunna fixa en automatisk korrekturläsare via Chat GPT.

– Jag ville ha en snäll men rak kollega som både korrar och ger feedback på texter. Jag skickade in Aftonbladets skrivregler och en länk till TT-språket, men märkte att den behövde tweakas. Den svarade långt, konstigt och torrt, berättar Elin Wieslander.

Annons Annons

– Jag frågade om den inte kunde vara lite gladare. Och snäll.

Exempel på Kompisläsarens feedback på en artikel.

"Kompisläsaren" plockar inte bara stavfel utan kommer också med synpunkter på stilistik och form.

– Det var viktigt att den inte bara ska korra utan också kunna ge feedback och gå att ha en konversation med. Man kan till exempel fråga Kompisläsaren om den tror att unga personer som inte följer inrikespolitiken slaviskt kommer att förstå artikeln, och så kommer den med förslag.

I ett exempel som vi sett ser det ut som att Kompisläsaren försöker rätta saker som redan är rätt …
– Haha, ja. Den är fortfarande under konstruktion och inte helt felfri. Den vill så himla gärna vara till lags, på både gott och ont. Det finns förbättringspotential.

Hur har arbetskamraterna reagerat?
– Den har varit jätteuppskattad av de som testat den. När man är stressad och trött och inte orkar eller vågar fråga en kollega ännu en gång om de kan korra, då kan man testa Kompisläsaren.

Och om man är jättetrött kan man be den att vara extra snäll?
– Precis. Det är inte alltid man är på humör för att få alla fel man gjort pang på.

Fler avsnitt
Fler videos