Gå direkt till textinnehållet

Efter Jonas artikel: Ung mamma fick gå kvar i skolan

Fyra av de tolv skribenterna i ungdomsredaktionen har dykt upp den här kvällen för att gå igenom förra veckans Komet-sida och för att planera för de få som är kvar innan redaktionen byts ut.

Fyra av de tolv skribenterna i ungdomsredaktionen har dykt upp den här kvällen för att gå igenom förra veckans Komet-sida och för att planera för de få som är kvar innan redaktionen byts ut.

Det känns i luften att de ser slutet på sin Komet-period. Diskussionen går trögt. Kommande sida ska innehålla ett reportage om vad ungdomar som bor på orten Frövi gör på fritiden. Alltför många i redaktionen saknas. Det blir ingen riktig struktur i planeringen.

Jonas Moberg har varit med i två Komet-gäng, men nu vill han hoppa av och satsa mer på skolan.

Annons Annons

— Det har varit nyttigt att få veta hur det går till på en tidning. Man lär sig skriva. Dessutom har jag fått trevliga kompisar.

Det var Jonas mamma som tipsade honom om Kometannonsen i Nerikes Allehanda. Överlag tycks mammorna haft en viss påverkan på många ungdomar som sökt till Komet.

John Avdic fick också tipset av mamma. Nu tycker han att det ska bli skönt att lämna ungdomsredaktionen.

— Det tar för mycket tid från skolarbetet. Men jag har lärt mig mycket bara av att vistas här i huset.

Alla tror att det är en bra merit att ha varit med i Komet-redaktionen. Sebastian Henriksson berättar att hans svensklärare läser allt han skriver.

Ingen av killarna tänker bli journalister i framtiden. Det hävdar de bestämt när de får frågan. Men sedan kryper det fram:

— Det ska vara på någon tidskrift möjligen, säger John Avdic. Fast jag tycker att journalistiken har för strikta ramar. Jag vill ha friare tyglar.

Jonas Moberg skulle kunna tänka sig att skriva kåserier, men inte nyhetsartiklar. Han säger först att han är skeptisk till journalistiken och menar att den inte kan förändra någonting i samhället. Men plötsligt kommer han på att en av hans artiklar faktiskt ledde till en förändring.

— Det är nog det bästa jag gjort under Komettiden. Jag skrev om en klasskamrat som skulle tvingas sluta skolan för att hon fått barn. Men efter min artikel så fick hon stanna och ta med barnet på lektionerna.

Trots att de medarbetar i Nerikes Allehanda är det ingen som läser någon dagstidning ordentligt varje dag. Alla tycker att tidningar är för tråkiga.

— Jag bläddrar igenom tidningen och läser nöjesartiklarna, säger Jonas. Men nyhetssidorna är så tjatiga. Jag orkar inte läsa allt som skrivs om Bosnien och sånt.

Robin Bergensten bläddrar igenom tidningen varje dag och läser serierna. Allt som inte verkar spännande, och det är det mesta, hoppar han över.

John Avdic läser nästan aldrig dagstidningar.

— Jag tittar på TV-nyheterna istället. Där får jag veta det viktigaste. Det spar mycket tid. Tidningarna måste förnya sig för att locka ungdomar. Som de görs i dag är de inte tillräckligt intressanta.

Men trots att dagstidningen inte lockar till läsning säger alla att de nog kommer att prenumerera på en dagstidning den dag de flyttar till eget boende.

Fler avsnitt
Fler videos