Gå direkt till textinnehållet

Ecuador: ”Utlämning av Assange ondskefullt.”

Ecuadors regering vill ha garantier från Storbritannien och Sverige för att förhindra en ”ondskefull” utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange till USA. Den svenska åklagaren Marianne Ny har också erbjudits att förhöra Julian Assange på ambassaden i London.

The Guardian har fått uppgifterna från en högt uppsatt jurist på Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange befinner sig sedan den 19 juni. Assange har sökt asyl i Ecuador för att slippa utlämnas till Sverige.

Enligt The Guardians källor har diplomater från ambassaden begärt garantier av Sverige och Storbritannien att Assange inte ska utlämnas till USA.

Ecuadors regering kommer också att formellt ställa en fråga till USA om det finns några juridiska pågående processer i landet som skulle kunna leda till en begäran om att Julian Assange utlämnas.

”Den ondska som Ecuador vill förhindra är utlämnandet av Assange till USA”, säger juristen till The Guardian.

Enligt källan ska ambassaden inte ha fått något svar vare sig från Storbritannien eller Sverige.

Källan uppger också att Ecuador i onsdags formellt erbjöd den svenska åklagaren Marianne Ny en möjlighet att förhöra Julian Assange inne på ambassaden i London.

Ecuador kommer att fatta beslut om Assanges asylbegäran efter OS.

Assange är inte åtalad för något brott, men är misstänkt för våldtäkt och ofredande i Sverige i augusti 2010. Han har hävdat att han riskeras att utlämnas till USA om han infinner sig till förhör i Sverige.

Fler videos
Fler avsnitt