Ecuador: ”Utlämning av Assange ondskefullt.”

27 juli, 2012

Ecuadors regering vill ha garantier från Storbritannien och Sverige för att förhindra en ”ondskefull” utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange till USA. Den svenska åklagaren Marianne Ny har också erbjudits att förhöra Julian Assange på ambassaden i London.

The Guardian har fått uppgifterna från en högt uppsatt jurist på Ecuadors ambassad i London, där Julian Assange befinner sig sedan den 19 juni. Assange har sökt asyl i Ecuador för att slippa utlämnas till Sverige.

Enligt The Guardians källor har diplomater från ambassaden begärt garantier av Sverige och Storbritannien att Assange inte ska utlämnas till USA.

Ecuadors regering kommer också att formellt ställa en fråga till USA om det finns några juridiska pågående processer i landet som skulle kunna leda till en begäran om att Julian Assange utlämnas.

”Den ondska som Ecuador vill förhindra är utlämnandet av Assange till USA”, säger juristen till The Guardian.

Enligt källan ska ambassaden inte ha fått något svar vare sig från Storbritannien eller Sverige.

Källan uppger också att Ecuador i onsdags formellt erbjöd den svenska åklagaren Marianne Ny en möjlighet att förhöra Julian Assange inne på ambassaden i London.

Ecuador kommer att fatta beslut om Assanges asylbegäran efter OS.

Assange är inte åtalad för något brott, men är misstänkt för våldtäkt och ofredande i Sverige i augusti 2010. Han har hävdat att han riskeras att utlämnas till USA om han infinner sig till förhör i Sverige.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Torbjörn Sassersson lör, 2012-07-28 00:38
Jag hoppas Assange får möjlighet att fly till Ecuador. Hans insatser för världsfreden borde ge honom fredspriset, men fångstnäten runt honom är skrämmande. Jag skrev just om hur Bank of America anlitat säkerhetsföretag för att krossa Assange och Wikileaks. http://wp.me/p17M3t-4nx
Inlagt av castoropollux sön, 2012-07-29 00:48
Så varför åker inte Marianne Ny? Skulle karriären äventyras kanske? Borgström är ett säkert kort, han kan få vem som helst fälld för brott de aldrig begått.
Inlagt av Joactin sön, 2012-07-29 21:04
Det är många kollegor i utlandet som har svårt att förstå varför svenska medier avstår från att belysa händelseutvecklingen och de olika bakgrundskopplingar kring Assange med den skärpa och tydlighet som fallet onekligen bör anses göra skäl för.
Inlagt av kerstin påvall ragab tis, 2013-11-05 11:52
Allm åklagaren har svarat mig att Assange måste förhöras i Sverige för att omedelbart kunna häktas om han är skyldig (brusten kondom!). Varför ägnar inte svenska journalister tid och kraft åt att kolla varför polisen vill ha Assange häktad??

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies