Gå direkt till textinnehållet

EBU suspenderar BTRC efter tortyrvideo

Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) har vid ett styrelsemöte på fredagen beslutat om avstängning av det belarusiska public service-bolaget BTRCs medlemskap. UPPDATERAD.

I ett uttalande från EBUs styrelse på fredagseftermiddagen meddelas att organisationen har oroats över det belarusiska public service-bolaget BTRCs tv-sändningar av framtvingade erkännanden.

”Mot bakgrund av denna exceptionella utveckling har styrelsen inget annat alternativ än att föreslå en suspendering av BTRCs medlemskap i EBU”, skriver styrelsen, utan att närmare beskriva vad en ”suspendering” innebär.

BTRC har två veckor på sig att svara innan suspenderingen träder i kraft.

Annons Annons

Journalisten berättade i går om kravet på EBU att utesluta BTRC på grund av sändningarna av bland andra journalisten Raman Pratasevitjs framtvingade erkännanden. SRs vd Cilla Benkö, som är ledamot i EBUs styrelse, uppgav då att hon väckt frågan om sändningarna av de framtvingade erkännanden internt i EBU.

Dmitri Vasserman, som representerar organisationen Belarus Folkambassad i Sverige, välkomnar beslutet.

– Vi tackar Cilla Benkö för att hon tagit upp frågan i EBUs styrelse som landat det enda rimliga beslutet i denna situation. Under förra veckan avled en politisk fånge, Vitold Ashurak, i fängelse och hans kropp återlämnades till familjen med hemska skador. Systematisk tortyr som onekligen pågår i belarusiska fängelser är ett brott mot mänskligheten och alla som medverkar i den ska vara paria för alla anständiga människor, säger Dmitri Vasserman.

Fler videos
Fler avsnitt