Gå direkt till textinnehållet

Dramatiskt val med sluten omröstning: Fem nya namn i styrelsen

En enig kongress utsåg Håkan Carlson till ordförande och Lilian Ottosson till vice ordförande i Svenska Journalistförbundet.Valet av de övriga i förbundsstyrelsen blev dramatiskt. Det slutade med fem nya namn.

En enig kongress utsåg Håkan Carlson till ordförande och Lilian Ottosson till vice ordförande i Svenska Journalistförbundet.

Valet av de övriga i förbundsstyrelsen blev dramatiskt. Det slutade med fem nya namn.

Tidigt på kongressen stod det klart att valet av ny förbundsstyrelse skulle bli en rysare. 13 personer kandiderade om tio platser.

Annons Annons

Valberedningen hade gjort sitt bästa för att hitta kandiderande kvinnor. I den avgående styrelsen var fem kvinnor och tre av dem hade tackat nej till omval.

När valberedningen presenterat sitt förslag till de tio i styrelsen var reaktionerna blandade. I förslaget ingick fem nya namn. Två från den gamla styrelsen som ställt upp till omval fanns inte med: Stephen Lindholm och Pål Magnussen.

— Ett väl genomtänkt och bra förslag, sa Witold Bieschk från SR. Tar vi inte det här riskerar vi kvinnorepresentationen och även förnyelsen.

Anne-Marie Svedin från Eken var besviken.

— Kvinnorepresentantionen är bra men det är en övervikt för dagspress och etermedier. Jag känner mig fullständigt orepresenterad.

Hon nominerade Stephen Lindholm och frilansen Anna Holmgren.

— Frilansarna har visserligen en kandidat i styrelsen, enligt valberedningens förslag, men frilansarna är den stora gruppen när det gäller nya medlemmar.

Malin Ojaste från Västra var inte heller glad.

— Valberedningens förslag ger en dålig regional spridning. Jag vill nominera Pål. Han är duktig och representerar grovjobbet och fotarbetet i styrelsen. Han har lång facklig erfarenhet och kommer från en landsortstidning. Han är småbarnspappa.

Och så höll det på. Det ena ombudet efter det andra pratade omväxlande för valberedningens förslag och omväxlande mot valberedningens förslag.

Börge Nilsson, valberedningens ordförande, tog till orda:

— Jag vill ha igenom hela valberedningens förslag. I det finns omsorg om helheten och mixen. Tänk på det, ni som har nominerat andra kandidater. Ni kan dra tillbaka era förslag.

Men det var det ingen som gjorde utan valet fick fullföljas genom en sluten omröstning.

Så här fördelade sig rösterna bland de 104 närvarande ombuden:

Lasse Andersson, 93, Susanne Björkenheim, 101, Ninni Dickson, 104, Anna Holmgren, 28, Arne König, 103, Alf Lindberg, 76, Stephen Lindholm, 39, Pål Magnussen, 26, Fredrik Nejman, 98, Marianne Rönnberg Galmor, 96, Anne Sseruwagi, 97, Nils Svensson, 78, och Biörn Torbiörnsson, 101.

Slutresultatet blev ändå att valberedningens förslag segrade.

Fem nya i styrelsen

Nils Svensson, 44

Arbetsplats: Göteborgs-Posten, Göteborg

Fackliga uppdrag: Klubbordförande på GP.

Fackliga hjärtefrågor: Det orättfärdiga lönesystemet som leder till ökade löneklyftor. Det frestar på solidariteten. Den psykosociala arbetsmiljön, särskilt för arbetsledare, är en annan viktig fråga. En allt mer slimmad organisation på redaktionerna gör att människor riskerar att bli utbrända.

Därför vill jag sitta i FS: För mig är det journalistiska jobbet något av ett kall och jag vill kämpa för den goda journalistiken. Många arbetsgivare ser facket som en fiende, men jag tycker att facket slåss för god journalistik. Därför är det fackliga arbetet viktigt.

Ann Sseruwagi, 36

Arbetsplats: Sveriges Radios finska kanal P7.

Fackliga uppdrag: Sveriges Radio-klubbens representant i SRs jämställdhetskommitté. Ledamot i Radio & TV-distriktets styrelse där hon är utbildningsansvarig.

Fackliga hjärtefrågor: Jämlikhetsfrågor, där jag inbegriper både jämställdhets- samt invandrar- och minoritetsfrågor. Arbetsmiljö och arbetsorganisation, två saker som går hand i hand. Utbildning och kompetensutveckling, som blir allt viktigare i takt med att yrkesrollen förändras.

Därför vill jag sitta i FS: Jag har profilerat mig i jämlikhetsfrågor och vill gärna fortsätta arbeta med dem i FS. På den finska kanalen arbetar vi med den nya digitala tekniken och jag tror att jag kan bidra till att öka FS insyn i nya medier.

Marianne Rönnberg Galmor, 45

Arbetsplats: nätredaktör på tv4.se, ett dotterbolag till TV4. Tidigare i många år dagspressjournalist, bl a på Expressen och Svenska Dagbladet.

Fackliga uppdrag: Klubbordförande på tidningen Göteborgsreflexen (numera nedlagd) i början av 1980-talet, nu ledamot i TV4s klubbstyrelse.

Fackliga hjärtefrågor: Att SJF ska fånga in journalister inom nya medier, som tidigare inte haft någon representant i förnumdsstyrelsen, exempelvis bildredaktörer, layoutare, nätverksredaktörer och researchers.

Därför vill jag sitta i FS: Anser mig ha tillräckligt bred yrkeserfarenhet för att kunna sitta i FS. Vill se till att SJF blir ett förbund som även framtidens journalister vill ansluta sig till, journalister som både behärskar den gamla och den nya tekniken, som Internet.

De övriga två nya styrelseledamöterna, Susanne Björkenheim och Fredrik Nejman, presenterades i Journalisten nr 16.

Fler avsnitt
Fler videos