Gå direkt till textinnehållet

DR sparkar generaldirektören

Danmarks Radios styrelse beslutade i dag att säga upp generaldirektören Christian Nissen, med omedelbar verkan.

Danmarks Radios styrelse beslutade i dag att säga upp generaldirektören Christian Nissen, med omedelbar verkan.

Public service-företaget Danmarks Radios generaldirektör Christian Nissen tvingtades i dag, som väntat, att lämna sin post, efter tio år. Redan i går läckte uppgifter ut om att styrelsen skulle tvinga bort Nissen och strax efter lunch på tisdagen kom beskedet: Nissen ska bort med omedelbar verkan. Lars Vesterløkke tar över som tf generaldirektör.

Bakom uppsägningen ligger, åtminstone officiellt, de skenande kostnaderna för DRs nya lokalbygge, DR Byen, på Amager i Ørestadsområdet. Det påkostade multimediahuset har blivit flera hundra miljoner kronor dyrare än beräknat och för en tid sedan bad Nissen den danske kulturministern Brian Mikkelsen om ett utökat lån på 300 miljoner för att täcka kostnaderna.

Men medieforskare som tidningen Politiken talat med anser att uppsägningen också kan ha politiska skäl. Medieforskaren och förre styrelseledamoten Preben Sepstrup säger till Politiken att han ser uppsägningen som ett tecken på den ökande politiseringen av DR-styrelsen. Nissen har länge fått kritik för att DR är alltför radikalt.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos