Gå direkt till textinnehållet

Donal MacIntyre: Wallrafflivet nära knäcka BBC-reporter

Efter att ha levt med fem identiteter i 18 månader fick BBC-reportern Donal MacIntyre nog. Hans uppmärksammade avslöjanden med dold kamera tvingade in honom i vad han betecknar som en abnorm livsstil.

Efter att ha levt med fem identiteter i 18 månader fick BBC-reportern Donal MacIntyre nog. Hans uppmärksammade avslöjanden med dold kamera tvingade in honom i vad han betecknar som en abnorm livsstil.

Dold kamera är ett säkert sätt att höja tittarsiffrorna. När Donal MacIntyres reportage om Elite, världens största modellagentur, visades i januari i SVTs Dokument Utifrån, sågs det av 1,25 miljoner tittare. Det motsvarar hälften av alla svenskar som just då tittade på TV. Det är med råge de högsta tittarsiffrorna Dokument Utifrån haft de senaste åren.

I programmet utger sig MacIntyre för att vara modefotograf och smygfilmar några av cheferna vid modellagenturen Elite. Han belägger hur flickor ner i 14-årsåldern utnyttjas sexuellt. Efter filmen fick flera av Elites chefer sparken.

Annons Annons

Även i ett reportage om fotbollshuliganer som gick i SVT för ett par veckor sedan använde Donal MacIntyre dold kamera. Där avslöjar han de nära kontakterna som finns mellan huliganer och nynazister.

För att nästla sig in i ett gäng fotbollshuliganer flyttade Donal MacIntyre in i samma hus som en av deras ledare och lät tatuera sig. Han skjutsade sedan runt huliganer i en bil som invändigt försetts med dolda kameror.

Under ett och ett halvt år arbetade Donal MacIntyre parallellt med fem projekt där han även avslöjade bedrägerier med Nigeriabrev, oegentligheter inom aktiehandeln och övergrepp mot förståndshandikappade vid ett vårdhem.

Under arbetet ställdes MacIntyre inför en rad etiska dilemman. I modebranschen erbjöds han kokain men lyckades krångla sig ur situationen. Flera gånger skulle MacIntyres huligangäng ut och misshandla folk och han såg då till att hålla sig i bakgrunden.

– Förutsättningen för att vi skulle filma någon med dold kamera var att vi redan hade starka belägg för att personen ifråga uppvisade ett kriminellt eller asocialt beteende, uppger Erica Docherty vid BBCs presstjänst.

Projektet genomfördes vid BBC under stort hemlighetsmakeri. Hela tiden övervakades Donal MacIntyre av ett filmteam som dels dokumenterade hans möten med olika personer, dels hade i uppgift att gripa in om han skulle hamna i alltför farliga situationer.

Innan BBC sände programmen i november försågs MacIntyre med ett gömställe och säkerhetsutrustning.

Journalisten har sökt MacIntyre men BBC meddelar att han fortfarande håller sig undan och inte ger intervjuer.

I den engelska tidningen Radio Times beskriver Donal MacIntyre arbetet som mycket pressande. Dels på grund av riskerna, dels på grund av den mentala splittring det medförde att leva med falsk identitet.

BBC har nyligen inrättat en redaktion för grävande journalistik som kommer att göra fler program av den här typen.

MacIntyre har förklarat att han inte orkar med ännu en ny omgång, bland annat på grund av de hot han drabbats av. Men BBC verkar inte ha gett upp hoppet om att få med honom.

– Vi diskuterar framtida projekt med Donal MacIntyre, meddelar Erica Docherty vid BBC.

Fler avsnitt
Fler videos