Gå direkt till textinnehållet

Döms för delaktighet i mordet på Hrant Dink

27 personer döms för delaktighet i mordet på den turkiske journalisten och redaktören Hrant Dink, som sköts ned på öppen gata för 14 år sedan. Reportrar utan gränser menar dock att rättvisa ännu inte skipats.

Journalisten har följt fallet med den mördade turkiske journalisten Hrant Dink sedan han sköts till döds 2007 utanför den turkisk-armeniska veckotidningen Agos där han arbetade.

Nu har en domstol i Istanbul dömt 27 personer, de flesta av dem före detta medlemmar av säkerhetstjänsten i landet eller andra statliga styrkor, för delaktighet i mordet. Bland dem finns två före detta chefer inom säkerhetspolisen.

Fyra av de dömda straffas med livstid medan åtta döms till i genomsnitt sju år i fängelse för medlemskap i Gülen-rörelsen, skriver Reportrar utan gränser (RSF).

Totalt står 76 personer anklagade för delaktighet i mordet och RSF uppger att rättvisa fortfarande inte skipats, och vill att alla delaktiga ställs inför rätta.

”Den här långa rättegången och straffen som utdömts får inte ge sken av att rättvisa har skipats. Några av de som bär ansvaret har fortfarande inte åtalats”, uppger RSFs Turkiet-representant Erol Önderoglu.  

Det här var den tredje rättegången som kan kopplas samman med mordet. Tidigare har bland annat sju personer dömts till fängelsestraff för delaktighet.

Fler avsnitt
Fler videos