Gå direkt till textinnehållet

DNs kulturfrilansar: Försämringar för oss drabbar även andra

Dagens Nyheters kulturfrilansar reagerar mot uttalanden av DNs kulturchef Maria Schottenius i Journalisten nr 19/04.

Dagens Nyheters kulturfrilansar reagerar mot uttalanden av DNs kulturchef Maria Schottenius i Journalisten nr 19/04.

I ett uttalande förklarar de att deras nej till DN Kulturs bud om arvodessänkningar betyder mer än ett värn om egna ekonomiska intressen:

”Om vi låter oss devalveras, sanktioneras även sänkta arvoden för andra kulturfrilansar, vilket i sin tur kan bidra till försämrade villkor för anställda kolleger.”

Frilansarna exemplifierar genom att hänvisa till Sveriges Radios planer på att lägga ut större delen av programverksamheten på utomstående frilansar och producenter.

I uttalandet heter det vidare:

”Med vårt nej till sänkta arvoden vill vi påminna om att strukturell underordning och ekonomisk stress hotar det publicistiska ansvaret och kulturkritiska oberoendet. Vi räknar med att DN följer det kollektivavtal för frilansmedarbetare som upprättats mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundet.”

Frilansarna vänder sig också mot medieuppgifter om DN-kulturfrilansarnas skyhöga arvoden:

”Arvodet för en normallång recension har som högst legat på 4 135 kronor A-skatt. Aftonbladet betalar 3 000-3 500 kronor, Svenska Dagbladet 2 000 och Helsingborgs Dagblad 1 000 kronor. Allt i A-skatt. Det betyder 41-171 kr/tim för en text som tar tre dagar att göra inklusive research, redigering, bildsättning mm. På DN kultur är flertalet kritiker frilansar.”

I uttalandet sägs att frilansarna utgör den strukturellt svagaste gruppen i medieföretagen.

”Medieföretagens och Maria Schottenius definition av kulturfrilansarna som starka, individuella opinionsbildare med egna röster och företag ger sken av organisatorisk jämbördighet. Med den definitionen kan medieföretagen reducera kulturfrilansarnas gemensamma intressen till personliga behov, säga nej till kollektiva förhandlingar och behandla frilansaren godtyckligt. I verkligheten saknar den oorganiserade, kontraktslösa kulturfrilansaren strukturell makt. Många kulturredaktioner tillämpar fortfarande en modell med informella, familjära och känslomässiga överenskommelser till problem för uppdragstagaren.”

DN-frilansarna planerar att skapa ett större Kulturfrilansnätverk som omfattar skribenter på andra tidningar och medieföretag.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret