Gå direkt till textinnehållet

DN Stockholm gör om och två tjänster flyttas: ”Bättre på breaking nu”

Dagens Nyheters Stockholmsredaktion har omorganiserats och reportrarna har placerats vid livedesken och på andra redaktioner. Samtidigt minskar antalet reportrar som bevakar Stockholm när två får nya bevakningsområden. ”Jag tycker vi gör vassare journalistik nu”, säger biträdande redaktionschef Matilda E Hanson.

Det har skett förändringar på DNs Stockholmsredaktion, och anställda som Journalisten pratat med beskriver det som att det inte längre finns en samlad redaktion som bevakar Stockholm. 

Men den biträdande redaktionschefen, Matilda E Hanson, som har lett arbetet med omorganisationen, menar att redaktionen visst finns kvar – men att den ser annorlunda ut. 

– Vi har kvar fokus på Stockholmsnyheterna men jobbar på ett lite annat sätt. Vi har en Stockholmsredaktion som arbetar närmare livedesken än tidigare, säger hon. 

Annons Annons

Den nya organisationen innebär att tre reportrar kommer att jobba nära tidningens livedesk men rapportera om Stockholmsfrågor av mer breaking news-karaktär. Två reportrar jobbar nu på andra redaktioner, ekonomi och politik, men med fokus på Stockholmsfrågor. Dessutom kommer en webbredaktör jobba med Stockholmsbevakningen och en chef, Mikael Bondesson, leda arbetet. 

– Vi ser att det finns ett värde i att den som jobbar med Stockholmspolitik sitter med de andra politikreportrarna och att den som jobbar med frågor om Stockholms ekonomi sitter med de andra ekonomireportrarna, säger Matilda E Hanson. 

Den nya organisationen innebär en minskning med två tjänster jämfört med tidigare, då sju reportrar bevakade Stockholm. Dessa tjänster har flyttats internt till redaktionen för Insidan och till livedesken. 

I samband med att den tidigare chefen över Stockholmsredaktionen Andreas Jennische lämnade tidningen för en tjänst som premiumchef på Dagens Samhälle gjordes en översyn av Stockholmsredaktionen, säger Matilda E Hanson. Det är den som ligger till grund för den nya organisationen. 

– Vi såg att det fanns ett stort intresse hos våra läsare för frågor om bostäder, kollektivtrafik, politik och det grova gängvåldet i Stockholm. Men vi kände att vi inte var rätt organiserade för att kunna möta det intresset från läsarna fullt ut, säger Matilda E Hanson och utvecklar: 

– Det är väldigt ofta som stockholmarna vaknar och det har brunnit, sprängts eller skjutits någonstans, och vi upplevde att vi inte var tillräckligt snabba på att kunna berätta om det. Nu har vi alltid en person i tjänst tidigt, så att man kan åka ut med en fotograf när det hänt något. Det är så man får källor, får reda på adress och kan gå vidare med en story. 

Vad får stryka på foten när ni prioriterar de här ämnena?
– Journalistik är att välja, och vi har ett jättestort läsarintresse för de här frågorna. Men sen gör vi annat också såklart. Men vårt huvudfokus är på bostäder, kollektivtrafik, politik och kriminalitet nu. 

Enligt Matilda E Hanson har omorganisationen, som trädde i kraft för en månad sedan, gett önskad effekt. 

– Jag tycker vi gör vassare journalistik nu, vi är bättre på breakingnyheter och på att fördjupa stora händelserna och de områden som stockholmarna är intresserade av. Men som vid alla förändringar vi gör så utvärderar vi och ser om det finns saker att skruva på.
 

Fler avsnitt
Fler videos