FOTO: Tor Johnsson

Det kostar en miljon att få ut hela Palme-utredningen

11 juni, 2020

Nu när förundersökningen om mordet på Olof Palme är nedlagd, och blir offentlig handling, står det klart att det kommer bli riktigt dyrt att begära ut hela paketet.

Utredningen innehåller över 22 430 olika uppslag och omkring 90 000 personer förekommer i utredningen där drygt 10 000 personer är hörda. 134 personer har erkänt mordet, varav 29 direkt till polisen.

Polismyndigheten har nu avsatt en särskild grupp för att utföra sekretessprövning av det material som begärs ut från Palmeutredningen.

Kostnaden för att få ut hela materialet landar på 1 miljon kronor. Enligt tidigare beräkningar kommer det ta minst nio år för en person att läsa igenom allt material.

– Det är en enorm omfattning så vi baserar summan en miljon på beräkningar av det. Det här är saker som finns reglerat i avgiftsförordningen, säger Karin Styrenius, vid polisens presstjänst, till Journalisten.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Nils i Sorunda tors, 2020-06-11 19:27
Eftersom jag läst klart Prousts stora (och lååånga) roman ”På spaning efter den tid som flytt övergår jag väl till detta verk om Palme. “På spaning efter den mördare som flytt” kan det måhända tituleras? Om jag vore anhörig till den nu utpekade skulle jag vara upprörd. Den utpekade är död och kan inte försvara sig. Släkten får lida. Väldigt klandervärt att försöka avsluta det hela på detta sätt.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies