"Det handlar om att kringgå LAS"

12 maj, 2016

Nedskärningarna på Mittmedia Så många som sju anställda kan bli övertaliga och tvingas gå från Dalarnas Tidning. Samtidigt finns det lediga tjänster inom Mittmedia i både Sundsvall och Gävle som fackklubben anser ska erbjudas de som blir övertaliga. Men Mittmedia vägrar – och vill i stället tillsätta journalister från koncernens bemanningsbolag på de platserna.

Journalisten har tidigare skrivit om Mittmedias pågående sparpaket där över 130 miljoner kronor ska sparas. På Dalarnas Tidning betyder det att 13 tjänster ska bort varav sex vakanta tjänster försvinner. Hur många av de resterande sju anställda som kommer att varslas på grund av arbetsbrist är inte helt klart - fackklubben sitter just nu i turordningsförhandlingar med Mittmedia kring detta.

Inom Mittmedia i Sundsvall finns det samtidigt sju lediga tjänster och en ledig tjänst i Gävle. Men arbetsgivaren vill inte erbjuda dem till de som kan bli övertaliga på DT, utan i stället ge dem direkt till anställda på sitt eget bemanningsbolag Mittmedia Kompetens. I går avslutades de centrala förhandlingarna i den frågan i oenighet och det här har blivit en stridsfråga inom koncernen, där fackklubben anser att det här är ett sätt för arbetsgivaren att kringgå LAS.

- Vad ledningen vill får du fråga dem om men en inte så okvalificerad gissning är att jag tror det handlar om att kringgå LAS. Det finns inget annat sätt att se på det här. Om man gör saker på det här sättet blir LAS helt satt ur spel, i och med att man kan blockera tjänster på det här sättet, säger Tomas Backlund (bilden), ordförande i Mittmedias journalistklubb.

Klubben och Journalistförbundet hävdar bestämt att de som riskerar uppsägning ska erbjudas omplacering till de här tjänsterna.

- Ledningen har en annan åsikt och hävdar att bara avsikten att styra in anställda på de här tjänsterna är tillräckligt för att de inte ska anses lediga, säger Tomas Backlund.

Per Åhlin är redaktionell personalchef på Mittmedia. Han menar att koncernen vill använda sig av bemanningsbolaget för rekrytering av framför allt digital spjutspetskompetens.

- Det är det som det handlar om vid den nya desken i Sundsvall, vi behöver få in ny digital kompetens som vi känner att vi inte har i företaget. Men vi är inte framme vid en övertalighet i Dalarna än, så långt har vi inte kommit i förhandlingarna, den kommer inte uppstå heller förrän i höst, säger Per Åhlin.

Klubben menar att det här är ett sätt att kringgå LAS?

- Det säger man varje gång vi pratar med dem. Både Mittmedia AB och Mittmedia kompetens följer lagen och de har inget exempel på något annat, sen har ju de en annan uppfattning och den har jag all respekt för, säger Per Åhlin.

Vad vill du säga till de här personerna i Dalarna som nu kanske blir övertaliga? Man ska kastas ut från företaget och inte bli erbjuden de här lediga tjänsterna?

- Jag säger ingenting via Journalisten utan vi kommer prata med dem när det är dags för det. Vi har hittills inte sagt upp någon, och att göra som du och ta ut det i förskott tycker jag är onödigt. Det är ändå medarbetare vi pratar om, så vi kommer föra en dialog med dem.

Nedskärningarna på Mittmedia

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies