Gå direkt till textinnehållet

Det digitala presskortet försenas

Journalistförbundets nya digitala presskort skulle ha lanserats under december månad. Nu skjuts det upp till den 10 januari.

Journalistförbundet har övergett det fysiska presskortet, som sedan den 17 oktober inte längre gått att beställa. Samtidigt har lanseringen av det digitala presskortet i mobilappen Freja eID dragit ut på tiden.

Glappet har lett till problem för vissa journalister vars presskort gått ut eller nya medlemmar som velat delta i pressträffar på Regeringskansliet, som har som standard att i första hand kräva presslegitimation och i andra hand skriftligt intyg från arbetsgivaren eller uppdragsgivaren för tillträde. I några fall ska det ha det lett till att medlemmar i Journalistförbundet stängts ute från presskonferenser på Rosenbad, enligt uppgifter till Journalisten.

Lanseringen av det nya digitala presskortet var planerad att ske under december månad. Kortet är nu färdigtestat, fungerar och skulle ha kunnat lanseras nästa vecka. Men Journalistförbundet har ändå valt att skjuta starten till onsdagen den 10 januari.

Annons Annons

– Detta är inget lätt beslut att ta, eftersom vi vet att det finns medlemmar som väntar på ett nytt presskort. Samtidigt är det viktigt att vi kan säkerställa att medlemmar får rätt förutsättningar att aktivera presskorten, att vi kan svara på frågor och lösa eventuella problem. Då fungerar det tyvärr inte att lansera presskorten precis innan jul- och nyårshelgerna när många är lediga, säger Journalistförbundet presschef Petteri Flanagan Karttunen.

Fler avsnitt
Fler videos