”Det är mina idéer, det är mitt arbete”

25 november, 2016

"Fulavtal" Representanter för Aller Media och Egmont fick möta kritiska frilansar i en debatt om upphovsrätt och oskäliga avtal igår kväll.

Nya frilansavtal som försökt ta över frilansars upphovsrätt har haglat från de stora tidskriftsförlagen det senaste året. Igår kväll arrangerade Mälardalens frilansklubb och Frilans Riks en debatt om saken. Aller Medias publicistiska direktör Stina Abenius fanns i panelen, liksom Egmonts Johan Taubert, medan Bonnier Tidskrifter avböjt medverkan.

Stina Abenius klargjorde att hon ogillade ordet ”fulavtal” och förklarade att Aller Media är måna om relationen med sina frilansar och vill att den ska fortsätta att vara god. 743 frilansar har enligt henne skrivit på Allers avtal som kom för ett år sedan.

Egmonts publicistiska direktör Johan Taubert betonade att han har förståelse för att det uppstått starka reaktioner på Egmonts nya avtal:

– Det är en stor omställning. Men hela branschen är i en stor omställning. Egmont, och säkert andra förlag, har agerat på den i flera år. Var sjunde medarbetare på Egmont har fått lämna de senaste åren och vi har sökt effektiviseringar överallt internt. Nu har vi kommit dithän att vi också vill se över frilanskostnaderna. Ett sätt är att kunna publicera inköpt material i flera kanaler, sade han.

Flera upprörda frilansar passade på att ställa frågor och ge sin bild av avtal och arvoden på frilansmarknaden. En av dem, som tidigare jobbat tillsammans med Stina Abenius, invände mot Stina Abenius bild om att de frilansjobb som publiceras i tidningarna i regel är ett lagarbete mellan redaktion och frilansar.

– 80 procent av gångerna är det jag som har sålt in jobben. Det är mina idéer, det är mitt arbete, det är jag som lägger ner mycket tid på att hitta casen. Jag fotograferar ibland när jag är ute och reser. När jag gör resereportage fixar jag allt själv. När jag gör inredningsreportage är det jag som hittar hemmen, de kommer aldrig från tidningarna, sade hon.

– Frågar du redaktionerna på Aller Media säger de att en majoritet av jobben läggs ut, svarade Stina Abenius.

Frilansen höll inte med:

– Nej, det är vi som gör jobben, därför känns det så hemskt att rättigheterna sedan försvinner. Hur ska vi klara oss på resereportagen? Jag är helt beroende av att sälja tre, fyra jobb från mina resor, annars går det inte. Utan rättigheterna får jag lägga ned.

Här går det att se gårdagens debatt.

"Fulavtal"

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies