”Den skadliga stressen kommer plötsligt och för att jobbet är så roligt”

7 juni, 2018

Samtal med SR-klubbens nya ordförande har jobbat på P4 i 19 år och varit sjukskriven för stress. En nyttig erfarenhet i hennes nya roll, tror hon.

I dag vid lunchtid valdes P4 Kalmars reporter Johanna Lindblad Ahl till ny ordförande för journalistklubben vid Sveriges Radio.

Vem är du?
– Jag är snart 41 år och har jobbat på Sveriges Radio i 19 år. Största delen på P4 Kalmar. De senaste sex åren har jag jobbat på lokalredaktionen i Västervik, där jag bor med tre barn, man och ett hus. Ganska Medelsvensson.

Hur ser din fackliga bakgrund ut?
– Jag har suttit i sektionsstyrelsen sedan jag började på P4 Kalmar. De senaste tre åren som ordförande. I mars började jag jobba heltidsfackligt på SR-klubbens kansli i Stockholm. Jag veckopendlar så att jag är på kansliet tre dagar i veckan.

Varför tackade du ja till det här uppdraget?
– En spännande utmaning. Men det här är också i ärlighetens namn en lösning när Ulrika blev vald till vice ordförande för förbundet. Jag tänkte väl inte att jag var det naturliga valet, men har samtidigt tillräckligt med facklig erfarenhet för att axla rollen. Så till slut sa jag att jag kan ta det här, men perspektivet är till årsmötet nästa år. Sen får vi se hur det fungerar med pendling och familjen, och om medlemmarna tycker att jag gör ett tillräckligt bra jobb. Men många har pushat mig att göra det här.

Riskerar du att ha en betoning på P4 i ditt ordförandeskap?
– Det är klart att det finns en risk för det. Jag har den erfarenheten med mig. Samtidigt är hälften av våra medlemmar P4-medarbetare. Samtidigt är det mer osäkra anställningar i Stockholm, det skaffar jag mig inblick i efterhand. Jag hoppas kunna företräda alla medlemmar lika bra.

Vilka frågor ser du som viktigast att driva framöver?
– Vi har mycket osäkra anställningar framför allt på P3, Lasfrågan måste vi ständigt hålla koll på. Det finns en uppsjö av frågor som är viktiga. Löner och villkor, att avtalet faktiskt följs. Där är kontakten med sektionerna jätteviktig, det är de som larmar om saker inte står rätt till.

– Det är viktigt att facket kan kommunicera bra med företaget. Det görs i stort redan i dag och det hoppas jag kan fortsätta. Att företaget ser oss som en resurs så att vi kan förekomma eventuella problem och inte enbart en motpart.

Stress och sjukskrivningar, just nu med sjukskrivna arbetsledare på P4, är också en viktig och aktuell fråga för Johanna Lindblad Ahl.

– Det är en grupp som vuxit snabbt och plötsligt. Det där måste vi få ordning på. Stress är ett jättestort problem inom hela arbetsmarknaden. Jag var själv deltidssjukskriven förra året av stressrelaterade orsaker. Jag vet hur det kan vara. Det kommer plötsligt och för att vi tycker att jobbet vi gör är så roligt. Då blir det ännu viktigare för arbetsgivaren att hålla ett öga på det.

– Jag tror att det är en viktig erfarenhet för mig i den här rollen. Många som varit i den situationen kan dela erfarenhet och vara på andra, när man ser signalerna hos kollegor. För ofta ser man det inte själv förrän man är där.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies