Gå direkt till textinnehållet

”Den lokala förankringen är avgörande för demokratin”

Sveriges radios VD Cilla Benkö rider i dag ut till strid för lokaljournalistiken i en debattartikel på vlt.se. Detta efter att en undersökning kan visa att 60 procent av västmanlänningarna lutade sig mot SRs rapporteringar från den stora skogsbranden i sommar.

När den omfattande branden rasade i skogarna runt Västmanland tidigare i år vände sig merparten av befolkningen till sin lokalradio och lokaltidning. Det visar en undersökning som Novus, på uppdrag av SR, gjort. Boende i Västmanland har svarat på frågor hur man skaffade sig information om branden och det är Sveriges radio och VLT som dominerar. Totalt följde nästan 60 procent SRs kanaler, där merparten lyssnade på sin lokala kanal. Samtidigt följde 57 procent VLTs rapporteringar och 46 procent vände sig till SVT. Enligt Novus var alltså förstahandsalternativet ”vanlig” radio eller webbartiklarna på nätet.

Det här visar enligt Benkö att den lokala journalistiken har en fortsatt avgörande betydelse.

”Den lokala förankringen och dialogen är inte bara är viktig, den är avgörande för att fortsatt värna en väl fungerande demokrati”, skriver Benkö.

Samtidigt vädjar hon nu till en speciell makthavare att fortsätta satsa lokalt.

”Det här är en undersökning som den nytillträdde kulturministern förhoppningsvis tar del av och tar som utgångspunkt att omedelbart trygga såväl public service som de lokala tidningarna”, fortsätter Benkö.

Fler videos
Fler avsnitt