Gå direkt till textinnehållet

”De flesta positiva till förändringen”

”Vad jag har förstått är de flesta medlemmar positiva till förändringen.” Det säger Margaretha Levin Blekastad, vice ordförande i Promedias journalistklubb, efter beskedet att Mittmedias VD Thomas Peterssohn och redaktionella chefen AnnaKarin Lith slutar.

Promediaklubben har vid olika tillfällen och sammanhang fört fram att digitaliseringen har gått för fort och att ledningen i större utsträckning bör värna papperet.

– Självklart ska vi satsa på det digitala, men det måste gå i hand i hand med att vi gör papperstidningar med kvalitet, säger Margaretha Levin Blekastad, vice ordförande i Promedias journalistklubb.

Journalistklubben har inte haft något medlemsmöte efter beskedet om att Peterssohn och Lith slutar, men Margaretha Levin Blekastad har förstått efter att ha talat med dem som arbetar på Norrtelje Tidning, där hon jobbar, och andra Promediatidningar, att reaktionerna varit positiva.

Annons Annons

– Vad jag förstått är de flesta medlemmar positiva till förändringen.

Mittmedias nya VD Per Bowallius gick ut med ett meddelande till de anställda på Mittmedia där budskapet är att den digitala omställningen har gått lite för fort, eftersom 91 procent av koncernens intäkter ännu kommer från print.

”Vi måste inse att vi av rena överlevnadsskäl tvingas bli mer realistiska i förväntningarna på vad den digitala affären kan ge oss hitom den överskådliga horisonten. Här har jag hela tiden haft en försiktig hållning som var och är baserad på fakta,” skrev Per Bowallius i ett internt mejl som Journalisten tagit del av.

– Vi måste komma bort från uppfattningen att det finns en motsättning mellan digitalt och papper, vi måste bli bra på båda, säger Margaretha Levin Blekastad.

Precis som Marita Johansen, vice ordförande på Nerikes Allehanda, säger Margaretha Levin Blekastad att många av dem som nu har eller kommer att sluta kanske hade valt att stanna kvar när nu Mittmedia ändrar sin strategi.

I augusti är det tänkt att ledningen för Mittmedia ska presentera vad de vill göra med tidningarna i framtiden.

– Vi får se vad som händer efter sommaren, säger Margaretha Levin Blekastad.

Fler avsnitt
Fler videos