Gå direkt till textinnehållet

Dansk polis ska ge kurdiska ROJ TV pengarna åter

Danska polismyndigheten ska återbetala 320 000 till den kurdiska TV-stationen ROJ TV. Kanalen sänder från Danmark till upp emot 30 miljoner tittare världen över och pengarna beslagtogs  vid en razzia efter anklagelser om terrorbrott. (Foto: Fotolia)

Polisen slog till mot den kurdisk-språkiga satellit-TV-kanalen ROJ TV i Danmark tidigare i höst och beslagtog 320 000 danska kronor. Skälet var anklagelser om att kanalen främjat terrorbrott genom sin verksamhet, vilket opinionsbildare i länder som Turkiet och USA hävdat under en längre tid. Journalisten skrev om tillslaget i slutet av oktober, och där framgick också att stationen vid tre tillfällen hade friats från anklagelser om uppvigling till hat. Det så kallade terrorbrottet skulle vara av propagandakaraktär, bland annat genom att kanalen intervjuat medlemmar i den terroriststämplade kurdiska organisationen PKK. I danska medier har det också debatterats i vilken mån tidigare statsministern Anders Fogh Rasmussen varit inblandad i det polisiära ingripandet, för att därmed få turkiskt stöd i att tillträda tjänsten som Nato-sekreterare.

Den 19 oktober beslöt byretten i Köpenhamn (motsvarande svensk tingsrätt) att polisen hade gjort fel att beslagta 320 000 DKK (motsvarande 380 000 SEK) av kanalens medel för att säkra juridiska kostnader.

Denna dom befästes denna vecka, skriver danska Politiken, när landsretten  befäste byrettens tidigare dom, och därmed beordrade polisen att återbetala pengarna.

Annons Annons

ROJ TV uppges nå 25-30 miljoner tittare via satellit.

 

Fler avsnitt
Fler videos