Dansk Journalistforbund ber om ursäkt för sextrakasserier

19 januari, 2018

Det danska journalistförbundet ser över organisationen och förhandlar med en mellanchef om avgång, efter två kvinnors anklagelser om sexuella trakasserier i förbundet.

I ett granskande reportage i danska Journalisten berättade i november två tidigare DJ-medarbetare om sexuella trakasserier de utsatts för under tiden på DJ – och om bristande stöd från chefer och kollegor när de berättat om händelserna.

Efter avslöjandet tillsatte Dansk Journalistforbund en utredning, ledd av en kvinnlig advokat. Man stängde också av tre medarbetare, däribland VD. Nu är undersökningen klar i form av en 50-sidig rapport. Den har inte kunnat bevisa sexuella trakasserier i förbundet, skriver förbundet.

Det hindrar dock inte förbundet att vidta åtgärder. Dels förhandlar man med en mellanchef om att lämna sin anställning, medan VD och en annan medarbetare återvänder i tjänst. Dels ser man över organisationen och organisationskulturen, som också ska undersökas separat under året. En medlemsundersökning med fokus på sexuella trakasserier ska också göras.

Dansk Journalistforbunds ordförande Lars Werge har bett de två kvinnor som trätt fram om ursäkt å förbundets vägnar, och tackat dem för att de berättat. Han ber också medlemmarna om ursäkt.

”Vi har svikit medlemmarnas förtroende genom att inte själva leva upp till de villkor som vi arbetar för på andra ställen”, säger Werge i en kommentar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies