Gå direkt till textinnehållet

Dålig uppkoppling skapar klyftor

När Sveriges Nyheter granskar hur tillgången på Internet ser ut i Sverige visar den på en ojämn fördelning över landet. Bristande tillgång på Internet påverkar i sin tur människors tillgång till nyheter.

Granskningen av bredbandstillgången i Sverige kallar SVT Nyheter #EttSverige där man ber människor berätta om hur de upplever sin tillgång till Internet och hur det påverkar dem.

– Vi har fått stor respons från tittarna, säger Kristofer Sjöholm, projektledare för SVT Pejl.

I dag har drygt hälften av Sveriges hushåll tillgång till bredband via fiber, skriver SVT på sin sajt. Men vissa delar av landet är fortfarande utan Internet och i andra delar har man bara tillgång till mobilt bredband.

– På landsbyggden kan människor känna sig exkluderade. Men de som bor i städerna märker inte av att det är ett problem, säger Kristofer Sjöholm.

Bristen på fungerande uppkoppling på många orter gör det också svårare för lokaltidningarna att nå sina läsare. Hans Lindeberg är chefredaktör på Östersunds-Posten, som ingår i Mittmedias tidningskoncern tycker att det här är ett stort problem

– Om alla inte kan ta till sig av nyheterna får man verkligen klyftor i samhället, säger han till SVT Nyheter.

Tillsammans med andra tidningsledare inom mittmedia försöker han att påverka politikerna att snabba på utvecklingen.

Åtta av tio svenskar läser i dag nyheter i mobilen och en växande trend är att titta på rörliga medier i mobilen. Bristande tillgång till Internet gör det svårt för mediehus att leverera nyheter till sin lokala läsare vilket ökar frustrationen hos både läsare och mediehus.

– Många som delar med sig av sina åsikter till oss säger att de upplever att det blivit sämre uppkoppling, vilket är intressant med tanke på satsningen på 4G, berättar Kristofer Sjöholm.

Fler avsnitt
Fler videos