Dålig kontroll av SvDs sajt oroar klubben
Journalistklubben på Svenska Dagbladet är kritisk mot att läsarinlägg på tidningens webb inte förhandsgranskas. Kränkande kommentarer mot medarbetare kan ligga kvar i flera timmar innan de plockas bort.
Journalistklubben på Svenska Dagbladet är kritisk mot att läsarinlägg på tidningens webb inte förhandsgranskas. Kränkande kommentarer mot medarbetare kan ligga kvar i flera timmar innan de plockas bort.
För en tid sedan publicerades på svd.se ett inlägg med rasistiska påhopp mot en av tidningens reportrar. Eftersom det var helg låg inlägget kvar på hemsidan i ett dygn innan det upptäcktes och togs bort. Reportern har fått en ursäkt från tidningsledningen.
Men efter incidenten kritiserar journalistklubben ledningen i ett brev. I dag saknar SvD en policy för hur webbens läsarkommentarer ska hanteras. Enligt klubben är risken stor att uppmaningar till attacker mot eller förföljelse av en skribent publiceras, eftersom all granskning sker i efterhand.
– I praktiken kan vem som helst bli offentligt uthängd i inläggen på webben utan att man kan göra något åt det, säger Klas Tägil, journalistklubbens ordförande.
I brevet skriver klubben att ledningen inte tar sitt ansvar och att det inte är självklart att journalister ska behöva tåla att bli kränkta av vem som helst i det egna mediet och på sin arbetsplats.
– Man kan jämföra inläggen med tidningens insändarsidor. Där stryks kränkande genmälen före publiceringen och oftast skriver också den ansvarige utgivaren en försvarande kommentar. Att en tidning stöder sin medarbetare utåt, även om det finns intern kritik, är en stark tradition inom svensk press. Men i webbens kommenteringsfunktion saknas det här skyddet, påpekar Klas Tägil.
Även om inlägget inte ligger ute mer än 15 minuter kan det läsas av många människor och skadan är redan skedd, resonerar journalistklubben i sitt brev.
Granskningen av inläggen på Svenska Dagbladets webbplats pågår alla dagar i veckan och utförs av tre frilansar på heltid och en medarbetare på halvtid.
Bo Hedin, VD och chefredaktör för SvD Digitala medier, hävdar att webben ständigt utvärderas, men att en förhandsgranskning inte skulle fungera. Det skulle strypa spontaniteten och debatten skulle tappa i tempo.
– Debatten på webben pågår intensivt en kort tid och då är det viktigt att inläggen publiceras snabbt. Jag tror att man som arbetsgivare och skribent måste vänja sig vid en hårdhänt kritik. Det är en följd av webbens snabbhet, även om det kan upplevas som ovant och jobbigt, säger han.
Bo Hedin anser att majoriteten av inläggen håller en anständig ton och följer tidningens debattregler.
Även Ingela Jansson, chef för webbredaktionen på Göteborgs-Posten, och Kalle Sandhammar, ansvarig för Dagens Nyheters webbplats, anser att inläggen på deras respektive webbar håller måttet. På dessa båda tidningar granskas också inläggen i efterhand.
Pnina Yvari Molin, ordförande i journalistklubben på Göteborgs-Posten, och Ingrid Eriksson, ordförande i Dagens Nyheters journalistklubb, säger att inläggen hittills inte orsakat några liknande problem för deras medlemmar.
ik@journalisten.se