Gå direkt till textinnehållet

”Dålig information från myndigheterna i Belgien”

Ekots korrespondent Jan Andersson hann medverka live över 50 gånger under tisdagen för att rapportera om terrordåden i Bryssel. ”Jag kan bara med säkerhet rapportera det som jag ser själv”, säger han.

Jan Andersson är Ekots korrespondent i Bryssel och är den som skött rapporteringen om terrordåden på plats för SRs räkning under gårdagen. Han har fått arbeta hårt och uppskattar att han medverkat live ett 50-tal gånger i Sveriges Radios olika sändningar, program och nyheter under tisdagen.

Hur har läget varit plats?
”Kaosartat. Något annat sätt att beskriva det finns egentligen inte,” skriver han i ett mejl till Journalisten.

Hur är det att rapportera från en sådan här situation och vad ska man tänka på?
”Att jag bara med säkerhet kan rapportera det som jag ser själv. I övrigt försöker jag att vara noga med cred och ange källor samt att betona när det verkligen handlar om obekräftade uppgifter eller rena spekulationer som man nås av på olika sätt. Sedan har jag tät kontakt med utrikesledningen på Ekot om frågor som är utgivarärenden som ju varit fallet med till exempel bilden som släppts från en övervakningskamera med vad som sägs vara de misstänkta gärningsmännen.”

Hur är möjligheterna att få en överblick över läget?
”Förstås jättesvårt. Jag lyssnar på belgisk radio i ett öra och har återgång från sändande studio i det andra örat. Sedan följer jag belgiska medier via appar och hemsidor samt Twitter och Facebook via mina två mobiltelefoner.” 

”Mina kolleger Barbro Nordvall, Stephanie Zackrisson, David Carlqvist, Johan-Mathias Sommarström och Simon Andrén på Ekot i Stockholm, har också gemensamt varit ett fantastiskt bra stöd med att maila, smsa och ringa mig om något särskilt hänt då de haft en betydligt bättre överblick över nyhetsbyråer, belgiska medier och sociala medier än vad jag haft på fältet.”

Hur väl informerar myndigheterna om händelserna under gårdagen?
”Inte särskilt bra, spretigt och utan egentlig samordning. Dock har jag främst förlitat mig på det som framkommit vid presskonferenser från regeringen och från federala åklagare då åklagarna ju leder förundersökningen."

Hur har bevakningen på plats varit?
”Mycket stor. Ungefär lika omfattande som den var i Paris då jag också var där. Flera hundra kolleger är här i Bryssel, samtidigt som betydligt fler kolleger är på väg. Jag slutade till exempel räkna antalet satellitbussar efter siffran 40 – och det var bara vid flygplatsen. Då finns ju också många kolleger inne i stan som sänder därifrån.”

Fler avsnitt
Fler videos