Gå direkt till textinnehållet

Cilla Benkö: Oklart hur SR ska bevaka Afghanistan

Ett år efter mordet på Nils Horner Den 11 mars är det ett år sedan Sveriges Radios medarbetare Nils Horner mördades i Afghanistan. Ännu är det oklart hur SR ska bevaka landet framöver. Det säger SRs VD Cilla Benkö.

Cilla Benkö var nyligen på ett snabbt besök i Kabul, inbjuden av svenska ambassaden och EUs delegation i Afghanistan. Mötet hölls med anledning av mordet på Nils Horner. Med på resan var Sten Sjöström från Ekot som gjorde inslag som har och kommer att sändas i radion.

Det var första gången som Sveriges Radio hade en reporter på plats i landet sedan mordet på SR-medarbetaren.

– Det är inte så att jag är mindre orolig att skicka en medarbetare till Afghanistan än jag var tidigare. Säkerhetslägen är komplicerat. Vi får fundera på hur vi ska bevaka landet i framöver, säger Cilla Benkö då Journalisten når henne vid mellanlandningen i Istanbul på väg hem.

Annons Annons

Själv omfattades hon av den svenska ambassadens säkerhetsskydd, men säger att under sådana förhållanden kan inte en journalist generellt jobba.

Efter mordet använde sig Sveriges Radio av BBCs korrespondent i Kabul och har sedan dess bevakat Afghanistan på distans.

Cilla Benkö säger att SR är fortsatt restriktiva med att köpa in frilansmaterial från Afghanistan och har så varit flera år tillbaka.

– Det är inte så att vi aldrig köper frilansmaterial, men vi sänder inte ut några signaler att det går att sälja inslag till Sveriges Radio. Om vi anser att det är för farligt för våra korrespondenter att åka till ett konfliktområde, så är det också farligt för frilansare.

Hon påpekar att SR ibland gör en överenskommelse med en frilans, som då Urban Hamid reste till Irak. Då omfattades han av samma säkerhetstänk som om han varit anställda av SR.

– Vi vill att frilansen endast jobbar för oss och att vi har direktkontakt med dem. Innan de reser ska vi också komman överens om en rimlig nivå, säkerhetsmässigt och ekonomiskt, säger Cilla Benkö.

Fler avsnitt
Fler videos