Gå direkt till textinnehållet

Christian Gergils: Dokusåpor är viktig journalistik

Dokusåpor är seriös journalistik. Det säger Christian Gergils, opinionsbildare och deltagare i dokusåpan Farmen Skärgården. I en debattartikel i tisdagens Aftonbladet hävdar han att dokusåporna bör tas på större allvar.

Dokusåpor är seriös journalistik. Det säger Christian Gergils, opinionsbildare och deltagare i dokusåpan Farmen Skärgården. I en debattartikel i tisdagens Aftonbladet hävdar han att dokusåporna tydliggör viktiga konflikter och motsättningar i samhället och därför bör tas på större allvar.

– Det är elitism och dåligt verklighetsförankrad sådan, när dokusåporna kritiseras som genre, säger Christian Gergils till Journalisten. Gergils drev under sin tid som ordförande för Fria Moderata Studentföreningen och Frihetsfronten en provokativt nyliberal linje, propagerade för fri invandring och serverade sprit på en svartklubb för att protestera mot förmynderi. Efter att ha bott i Småland och arbetat med hästar några år återvände han för ett år sedan till Stockholm och medverkar nu i dokusåpan Farmen Skärgården i TV4.

Nu hävdar han att Farmen tydliggör centrala konflikter och motsättningar i samhället och därför bör tas på allvar.

”Landets ledande skribenter har inte insett programformens faktiska betydelse och genomslagskraft” hävdar Gergils i dagens Aftonbladet, och hävdar vidare ”Att avfärda dokusåpan mot bakgrund av vissa programs bristande kvalitet är lika begåvat som att avfärda spelfilmen för att de flesta filmer som görs är usla och aldrig möter någon publik.”

Gergils menar att dokusåpan är det tidiga 2000-talets viktigaste kulturform”.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos