Gå direkt till textinnehållet

Chefsturbulens på Falu Kuriren efter rattfylla

Efter några turbulenta dagar på Falu Kuriren blev Conny Jonsson på fredagen tidningens tredje ansvarige utgivare inom loppet av en vecka. Inte utan fog liknar de anställda det som utspelats på Kuriren den gångna veckan vid en såpa. Chefredaktören har kört rattfull och VDns fru, tillika redaktionschef, har kört bil utan körkort.

Efter några turbulenta dagar på Falu Kuriren blev Conny Jonsson på fredagen tidningens tredje ansvarige utgivare inom loppet av en vecka.

Inte utan fog liknar de anställda det som utspelats på Kuriren den gångna veckan vid en såpa. Detta har hänt:

Först lämnade Falu Kurirens chefredaktör Christer Gruhs tills vidare sin post sedan Dala-Demokraten avslöjat att han kört rattfull. Efteråt skrev Gruhs till polismännen som grep honom och tackade för att de hållit tyst om saken.

”Jag skriver för att tacka Dig och dina kollegor för att ni i polishuset inte ’läckt’ till andra medier om den ’halvkändis’ som fastnat i kontrollen.

Hade uppgifter om min belägenhet kommit ut, skulle det säkert gett feta rubriker eftersom vi i medierna gärna hänger ut kända och halvkända personer som inte lever upp till samhällets krav och normer.”

Gruhs är tills vidare sjukskriven.

I onsdags ersatte Kurirens VD Pär Fagerström honom med sin fru, redaktionschefen Ewa Wirén.

Fagerström kommenterade fallet i DD i torsdags:

”Christer Gruhs är sjukskriven på obestämd tid – under tiden har vi tillsatt en tillförordnad ansvarig utgivare. Man kan ju vara sjukskriven men ändå fortsätta som ansvarig utgivare – men i det här fallet har vi alltså flyttat ansvaret.”

Ansvaret flyttades alltså till Pär VD Fagerströms maka.

Redaktionschefen körde bil utan körkort

I torsdags följde nästa akt. Då avslöjade DD att Ewa Wirén kört makens tjänstebil – trots att hon saknar körkort.

DD skrev dessutom om att hon flera gånger slarvat med skatter och deklaration och att hon har en skuld hos kronofogden på runt 100 000 kronor. Som mest var skulden på 450 000 kronor.

Under fredagen hölls ett par stormöten på Kuriren. Personalen fick först träffa Ewa Wirén, som inte lyckades förklara sitt beteende.

Därefter mötte personalen VD Pär Fagerström och Lennart Bengtsson, tidningsstyrelsens ordförande, som tillhör ägarfamiljen.

Då presenterade journalistklubben ett förslag att Ewa Wirén skulle ersättas av biträdande redaktionschefen Conny Jonsson, vilket Fagerström och Bengtsson accepterade.

Christer Gruhs är fortsatt sjukskriven och kvarstår som chefredaktör och ansvarig utgivare. Conny Jonsson är tills vidare ställföreträdande chefredaktör och tillförordnad ansvarig utgivare.

“Fläckar yrkeshedern”

Efter stormötena suckar nyhetschefen Håkan Edvardsson:

– Det sorgliga är att vår yrkesheder fläckas av något vi inte ens vetat om.

Conny Jonsson beskriver veckans händelser som omskakande och underliga, till exempel uppgiften att Pär Fagerström inte känt till att hans fru aldrig haft körkort.

– Professionellt har jag förtroende för Ewa Wirén, säger Conny Jonsson. Hon har utvecklat tidningen. Det andra ser jag som oförklarligt. Det kom som en chock för oss.

Ewa Wirén har nu tagit en time out men meningen är att hon ska fortsätta som redaktionschef.

Journalistklubben ska på ett möte på tisdag ta ställning till om man har förtroende för Wirén eller inte.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos