Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktörer vill ha dialog om svenska spelmonopolet

"Slopa den skamliga annonscensur som staten utövar mot svenska medieföretag", skriver chefredaktörerna Jan Helin och Thomas Mattsson samt före detta chefredaktörerna Anders Gerdin och Otto Sjöberg på DN Debatt. De vill ha en dialog med regeringen om det svenska spelmonopolet.

Det är inför rättegången i Svea hovrätt mot Anders Gerdin, före detta chefredaktör för Aftonbladet och Otto Sjöberg, före detta chefredaktör för Expressen, som de fyra skriver sitt inlägg. Anders Gerdin och Otto Sjöberg riskerar att dömas för brott mot lotterilagen för att ha publicerat annonser från utländska spelbolag. Rättegången ska klargöra om det svenska spelmonopolet strider mot EU-rätten och mot den svenska Tryckfrihetsförordningen, TF.

Tillsammans med Jan Helin, chefredaktör för Aftonbladet och Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, uppmanar de finansminister Anders Borg att medverka till en dialog om det statliga spelmonopolet.

I dag kan TV3 och TV5 sända samma typ av reklam som kvällstidningarna gör, genom att de sänder spelreklamen från England, något som snedvrider konkurrensen, tycker de fyra undertecknarna av inlägget.

"Vi tror att en konstruktiv dialog gynnar svenskt näringsliv och skattebetalarna mer än resurskrävande domstolsförhandlingar där svenska chefredaktörer riskerar att hamna i fängelse", skriver de fyra debattörerna.

Läs hela deras inläggpå DN Debatt här.

 

Fler avsnitt
Fler videos