Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktör på Ingress Media lovar bättring Råddigt i början

Efter premiären för Ingress Medias allroundljournalistik fylls spalterna av stelt avfotograferade personer ochsuddiga sportbilder.– Resultatet är över förväntan, säger Annemo Friberg, chefredaktör på Bärgslagsbladet och Arboga Tidning.Och det blir bättre när journalisterna lärt sig hantera en kamera.

Efter premiären för Ingress Medias allroundljournalistik fylls spalterna av stelt avfotograferade personer ochsuddiga sportbilder.

– Resultatet är över förväntan, säger Annemo Friberg, chefredaktör på Bärgslagsbladet och Arboga Tidning.

Och det blir bättre när journalisterna lärt sig hantera en kamera.

Annons Annons

Från och med den 1 mars är reportrarna inom Ingress Media-koncernen totaljournalister. Alla skriver, fotograferar och redigerar.

Koncernen (Bärgslagsbladet, Arboga Tidning, Fagersta-Posten, Avesta Tidning, Sala Allehanda) har lagt ner sportredaktionerna och gjort sig av med alla fotografer utom en.

– Hela yrkesgrupper har blivit tillplattade, säger Patrik Mörk, som fram till nu varit sportreporter på Bärgslagsbladet i Köping.

Det är inte svårt att hitta stelt avfotograferade personer, suddiga sportbilder och andra kantigheter i tidningarna de första dagarna efter det att totaljournalistiken införts. Men Annemo Friberg, chefredaktör för Bärgslagsbladet och Arboga Tidning, är nöjd.

– Resultatet är över förväntan, säger hon. Och det kommer att bli bättre när journalisterna lärt sig hantera kameran och hur man ställer upp folk mot en lämplig bakgrund.

De första dagarna blev det en del småmissar, medger hon, men hon tror att det är sånt som bara journalister själva hänger upp sig på, inte vanliga läsare.

Friberg ser inga större problem för journalisterna att följa en match och anteckna samtidigt som de tar bilder. Det kan vara en fördel också, menar hon.

– De får en helhetsbild. Det är lätt att utgå från det gamla sättet att arbeta och jämföra. Vi gör på ett nytt sätt och då blir det råddigt i början.

Hon understryker att det är helt i linje med kollektivavtalet att journalisterna såväl skriver som fotograferar och redigerar.

Patrik Mörk berättar om kraftiga läsarreaktioner. Folk har ringt och mejlat.

– Vid nyordningar brukar läsarna få tycka till i tidningen, säger han. Men det har inte varit aktuellt den här gången.

Folk har klagat på att den nya ettan är ful och att sportbilderna är bedrövliga.

Första dagen med den nya ordningen fick Patrik Mörk bevaka en teaterrepetition medan en allmänreporter fick skriva om en nyckelmatch för ishockeylaget IFK Arboga. Ingen av dem gjorde vad de är bäst på.

I tidningen Svensk idrott säger Annemo Friberg: ”Om jag inte kan något om sport så får jag väl ta med min man, eller fråga någon annan kunnig som finns på arenan.”

– Det där var lite skämtsamt, säger hon nu. Men om jag inte kan något får jag ta reda på det. Min man är en av de sportkunnigaste jag vet och om jag skulle ut på ett sportjobb skulle jag fråga honom.

Friberg framhåller också att det finns sportkompetens på övriga redaktionen och tycker att man bör ta tillvara den.

Den samlade erfarenheten på redaktionen ska utnyttjas.

– Vi har en lista med namn, bild och partibeteckning på ledamöterna i kommunfullmäktige. Den är guld värd för dem som är ovana vid att bevaka fullmäktige. Det är klokt att samla på sig erfarenhet.

Patrik Mörk delar inte Annemo Fribergs entusiasm:

– Bara en tidning som har monpol inom sitt spridningsområde kan göra så här. Det är som om ett bryggeri skulle börja tillverka läsk med hälften så mycket kolsyra för att spara pengar. Fanns inget alternativ skulle folk kanske fortsätta att köpa läsken, men med en konkurrent hade bryggeriets ledning snart varit arbetslös.

I Arboga finns en viss konkurrens från Nerikes Allehanda.

Hans Jonson, sportchef på NA, vet inte om han ska skratta eller gråta åt Ingress Medias nyordning.

– Jag ser en klar kvalitetsförsämring. Två gånger den senaste veckan har jag bevakat IFK Arbogas matcher och träffat kolleger från Arboga Tidning som varit där både som reportrar och fotografer. De fotograferar med en liten kamera som inte alls duger för att ta matchbilder.

Hans Jonson har fäst sig vid en liten, suddig situationsbild från en bandymatch i Bärgslagsbladet och han beklagar reportern som tvingats ta bilden.

– Nu har Nerikes Allehanda ett jätteläge i Arboga, säger Hans Jonson. Vi satsar redan hårt på att bevaka Arbogas hockeylag.

Annemo Friberg är emellertid inte rädd för konkurrens.

– Vi har också förstärkt i Arboga, från tre till fyra journalister. Jag önskar NA med sina resurser lycka till i Arboga.

Hans Jonson anser att Ingress Media visar brist på respekt för medarbetarna genom att trumfa igenom den nya organisationen.

– Jag hoppas att de tappar i upplaga så att de tvingas satsa på kvalitet igen. På det här sättet lurar man läsarna. Jag har träffat flera som ångrat att de förnyat prenumerationen efter nyår.

Fler avsnitt
Fler videos