Gå direkt till textinnehållet

Canal+ drar Söderhamnsbo inför rätta

En 31-årig Söderhamnare åtalas vid Hudiksvalls Tingsrätt för att ha länkat till två ishockeymatcher i elitserien.- Efter att ha bett honom vänligt flera gånger att ta bort länken, så hade vi till slut inget val, säger Mats Örbrink, programdirektör på Canal+. (UPPDATERAD) 

På hösten 2007 upptäckte  Canal+ att Söderhamnsbon på sin hemsida länkade direkt till deras direktsända elitseriematcher och la ut gratis. Trots flera uppmaningar vägrade mannen att sluta med länkningarna.

– Till slut sa vi till honom att om länkarna inte var borta före ett visst datum så skulle vi stämma honom, säger Mats Örbrink.

Vilket kanalen gjorde. Men ingenting hände förrän domen mot the Pirate Bay föll. 

Annons Annons

– Först då tog åklagaren upp fallet. 

31-åringen stäms för brott mot upphovsrättslagen.

– Vi betalar en massa miljoner för rättigheterna till matcherna. Vi tar inte in reklampengar utan det finansieras av att folk betalar för att titta. Om matchen då sänds gratis, så brakar hela vår affärsmodell samman, säger Mats Örbrink.

Han menar också att sporten i förlängningen kan bli lidande, eftersom tv-kanalen inte längre kan betala lika stora summor för rättigheterna.

Men är det inte lite småsint av stora Canal+ att ge sig på en vanlig privatperson i Söderhamn?

– Vi försökte vänligt först, men vi måste agera. Den här personen är inte största skurken, det finns till exempel en kille utanför Amsterdam som lägger ut allt som vi har rättigheter till. Vi måste försvara upphovsrätten, säger Mats Örbrink.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos