Gå direkt till textinnehållet
Foto: Privat

Svenska journalistvännen om att WSJ-korren ställs inför rätta: ”Befängt att farsen fortsätter”

Ryssland kommer att ställa Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich inför rätta. ”Han är 32 år och har förlorat 440 dagar av sitt liv för att han gjort det vi alla ska göra”, säger Maria Georgieva, svensk frilansjournalist och nära vän med Evan Gershkovich.

Wall Street Journals Rysslandkorrespondent Evan Gershkovich har suttit frihetsberövad i snart femton månader. Han greps i mars 2023 av den ryska säkerhetstjänsten FSB under en reportageresa i den ryska staden Jekaterinburg.

Maria Georgieva, tidigare mångårig Moskvakorrespondent, minns i detalj när nyheten om hans gripande kom.

– Jag kommer aldrig glömma det. Jag var på redaktionen på Uppdrag granskning och skulle precis lägga sista handen vid vårt spiongräv om ryska spioner i Norden, när jag började få meddelanden från vänner på Telegram om att Evan är gripen. Jag började frenetiskt kolla. Sedan kom det snart officiell information. Jag frös, reagerade som man gör när det är en nära anhörig. Du vet exakt vad han går igenom, han är där och gör sitt jobb, och måste sedan ha blivit jätterädd, säger hon.

Hon lärde känna Evan Gershkovich i Moskva, vintern 2018. Båda tillhörde en brokig men liten skara korrespondenter, gick på samma fester.

– Han är en person som direkt när han kommer in i ett rum vill veta allt om alla. Väldigt social och extrovert, så vi blev kompisar ganska snabbt, säger hon.

Evan Gershkovich. Foto: Privat

De har varit på reportageresor tillsammans och stöttat varandra i arbetet.

– Det var ett Ryssland då Navalnyj fortfarande var ute på gatorna, samtidigt som Putin förberedde sig för att vinna presidentvalet 2018. Vi satt på bibliotek och åkte till olika delar av landet. Han stöttade mig när personer hade kränkt mig. Han är en vän och en väldigt skicklig reporter, generös kollega.

Hon beskriver honom som en person som gillar att dansa, laga mat, sjunga karaoke, och som precis som hon har rötter i forna Sovjet. En social magnet som verkligen velat förstå Ryssland inifrån.

Under covidpandemin stannade båda kvar i Ryssland och jobbade. Evan Gershkovich var en av de första som testade det ryska Sputnikvaccinet.

– För han ville inte sitta hemma. Jag kan inte föreställa mig hur han har det i sin cell. Hans talang som reporter är att kunna komma människor riktigt nära.

”Hans fall måste fortsätta uppmärksammas.
Han är 32 år och har förlorat 440 dagar av sitt liv
för att han gjort det vi alla ska göra.”

Att en rättegång nu ska bli av kan vara positivt för att bryta dödläget och förhoppningsvis på sikt få till en fångutväxling, hoppas Maria Georgieva.

– Men det är också oroväckande. Han är den första journalist sedan Kalla kriget som åtalas, och kan verkligen dömas till ett hårt fängelsestraff.

Ryssland anklagar honom för spioneri och för att ha samlat in ”hemlig information” för CIAs räkning.

– Den här farsen fortsätter utspela sig. Ryssland har inte presenterat några bevis och han har inte fått några formella anklagelser. Det finns inga grunder för de här spionanklagelserna, det är verkligen helt befängt.

I den ryska riksåklagarens kommuniké om att det ska bli en rättegång finns enligt henne ingen ny information eller bevis.

– De lutar sig på FSBs utredning, de var också de som grep honom.

Tillsammans med andra vänner och familjen skriver hon brev till honom i fängelset. Han svarar, genom fängelsecensuren, att han äter och mår bra.

– Även om han är där fortsätter han oroa sig för andra gripna ryska journalister, och fortsätter att stötta oss västerländska journalister, vill inte att vi ska hamna i något jobbigt.

Maria Georgieva har inte fått visum till Ryssland sedan hösten 2022.

– Annars hade jag varit på varenda förhandling bara för att få en glimt av honom.

”Att han drabbas och blir ett exempel på
vad som händer om man försöker göra riktig journalistik i Ryssland,
det är förödande för i princip alla parter, även för Ryssland.”

Evan Gershkovich hade också kommit tillbaka till Moskva i september 2022. Maria Georgieva åt middag med honom tillsammans med kollegor på New York Times och Financial Times. De planerade sin fortsatta rapportering.

– Han hade fått ny ackreditering och planerade en massa resor. Han vill verkligen berätta om det ryska samhället, både om makthavarnas repressiva politik men också om människorna i det. Att han drabbas och blir ett exempel på vad som händer om man försöker göra riktig journalistik i Ryssland, det är förödande för i princip alla parter, även för Ryssland.

Evan Gershkovich är amerikansk medborgare och jobbar för en väldigt prestigefylld tidning. Men reportageresan då han greps var en klassisk resa, säger Maria Georgieva.

– Det är vanligt att bli förföljd av FSB under resor, det har hänt mig också, man har alltid en svans efter sig. Det unika här är att FSB agerar och griper honom. Det gör de inte bara för att, det finns något underliggande här. Han ska bli ett exempel på något större.

Vita huset och WSJ har agerat och förnekar alla anklagelser mot honom.

Foto: Privat

Vem kan och borde göra något mer nu?

– Det här handlar om att få till en fångutväxling. Det är svårt att se att han skulle släppas fri utan en rättegång. Det skulle redan ha skett då.

Döms han och inget händer riskerar han att få sitta av en del av straffet. Förmodligen på det gamla KGB-fängelse där han sitter häktad.

Vad vet du om förhållandena där?

– Man är isolerad, möter inte så många andra fångar. Men han får många brev och paket, han får läsa böcker. Cellen är ganska liten, han har en brits och stol, ett väldigt litet fönster.

Den som vill skriva brev till honom kan mejla freegershkovich@gmail.com, så tar stödgruppen som hon tillhör hand om det, säger Maria Georgieva.

– Hans fall måste fortsätta uppmärksammas. Han är 32 år och har förlorat 440 dagar av sitt liv för att han gjort det vi alla ska göra.

 

Fler avsnitt
Fler videos