Gå direkt till textinnehållet

Britt Eklands tröja kostade SVT 50 000 kronor

SVT ska betala en straffavgift på 50 000 kronor eftersom bolaget i ett avsnitt av programmet Stjärnorna på slottet exponerat varumärket på Britt Eklands munktröja.

I ett avsnitt av programmet Stjärnorna på slottet som sändes 29 december 2007 var en av deltagarna, Britt Ekland, klädd i en grön munkjacka av märket Fitch. Logotypen visades under flera minuter.

Programmet anmäldes till Granskningsnämnden för radio och TV, med motiveringen att det rör sig om gynnande av varumärke. SVT skriver i sitt svar till nämnden att Stjärnorna på slottet kan beskrivas som en dokusåpa och att SVT inte kan råda över inspelningsförhållanden på samma sätt som i dramaserier. SVT påpekar också att munktröjan var Britt Eklands egen och att märket inte går att köpa i Sverige.

Granskningsnämnden ansåg dock att det rörde sig om otillbörligt gynnande av varumärke och ansökte till länsrätten i Stockholm om att SVT ska betala en särskilt avgift på 50 000 kronor. Länsrätten hade samma uppfattning som Granskningsnämnden.

Fler avsnitt
Fler videos