Gå direkt till textinnehållet

SRs Lena Nordlund första Hamrin Foundation-pristagaren: ”Känns lite extra fint att vara först”

Vetenskapsradions Lena Nordlund blir den första pristagaren av The Hamrin Foundations och Örebro universitets utmärkelse för framstående forskningskommunikation. Priset är på 75 000 kronor.

– Jättekul, och det känns på något vis lite extra fint att vara först. Det säger Lena Nordlund som i höst jobbat i 30 år på Sveriges Radio.

Att hon hamnade där kan hon tacka en kompis för. Han blev arg på henne när hon höll på att ge upp innan hon fyllt 30.

– Jag var en vilsen naturvetare, utbildad till civilingenjör men trivdes inte så bra med det jobb jag fick. När jag var ute med en kompis sa jag till honom ”ja, ja de flesta människor har ju inte så roliga jobb, jag får ha roligt på fritiden i stället”.

Annons Annons

– Då blev han arg och fick mig att tänka på vad det var jag tyckte var roligt. Och då kom jag på att det var att skriva historier.

Hon omskolade sig och gick en ettårig journalistutbildning för akademiker på Journalisthögskolan i Stockholm.

– Jag hade något sommarvikariat på Södermanlands Nyheter, men nästan ­direkt fick jag jobb på vetenskapsredaktionen på Sveriges Radio.

Hur gör du forskning begriplig?
– Jag tänker väldigt vardagligt och att jag måste förstå det själv. Försöker berätta i bilder. Sedan är det mycket roligare om det går att hänga upp det på någon människa.

Är det något reportage du gjort som ­varit extra minnesvärt?
– När jag gjorde ett program om döden med Nobelpristagaren Arvid Carlsson. Det är nog det som påverkat mig mest för det ändrade min syn på döden. Vi satt på ett fredagsstimmigt hotell i Göteborg och drack te och pratade om döden. Han hade så spännande tankar om det utifrån en hjärnforskares perspektiv.

Ett annat minnesvärt inslag är när hon för programmet Kossornas planet gjorde ett program om sömn och drömmar.

– Då var vi med och sov i rullande sängar på Bonniers konsthall en hel natt och hade på oss mätinstrument som skulle mäta hur vi drömt.

Men det hon troligen är mest känd för är sin intervju med Iggy Pop.

Varför ville du intervjua honom?
– Jag var starstruck, jag tycker han är så häftig, jag försökte trycka in honom i något vetenskapsämne och gjorde ett program om hans hälsa och hans kropp.

Den intervjun väckte mycket uppmärksamhet både hos kollegor och lyssnare. Annars hör folk mest av sig när de vill klaga, säger hon.

– Många kalenderbitare, många män som heter Gunnar eller Bertil och så, de brukar höra av sig om vi gjort fel.

Priset delas ut den 16 februari i samarbete med Örebro universitet och ska gå till en journalist ”som, på antingen nationell eller internationell nivå, gjort forskning tillgänglig för allmänheten genom att berätta om forskning eller förklara komplicerade skeenden på ett begripligt, inspirerande och intresseväckande sätt”.
 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos