Gå direkt till textinnehållet

Branschen sågar lagförslag om hemlig dataavläsning

Journalistförbundet och företrädare för mediebranschen sågar regeringens förslag om hemlig dataavläsning. ”Ett hot mot källskyddet”, skriver de i ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson.

Reglerna om hemlig dataavläsning som föreslås träda i kraft den 1 mars 2020 innebär att polisen får möjlighet att gå in i mobiler och datorer och få tillgång till internetkonton. I lagförslaget finns ett skydd för journalister i syfte att skydda deras källor. Men skyddet är dåligt utformat. Det menar företrädare för stora delar av mediebranschen.

Problemet är enligt brevets undertecknare att den nya regeln är utformad utifrån bestämmelserna om hemlig rumsavlyssning. Den hemliga dataavläsningen ska enligt regeln inte få avse dator, mobil eller internetkonto som ”stadigvarande” används i verksamhet där tystnadsplikt råder enligt Tryckfrihetsförordningen och Ytttrandefrihetsgrundlagen.

Vad lagstiftaren inte har beaktat är att journalister ibland använder tillfälliga telefoner och mejladresser just i syfte att skydda källan – dessa används alltså inte ”stadigvarande” för journalistisk verksamhet och skulle därför kunna bli föremål för hemlig dataavläsning enligt förslaget.

Dessutom menar undertecknarna att det är orimligt att källan ska tvingas göra en bedömning av om ett telefonnummer eller en mejladress stadigvarande används för journalistisk verksamhet.

”Om källor inte känner sig trygga kommer det att minska medias möjligheter att avslöja korruption och andra oegentligheter, vilket är ett problem för demokratin”, skriver undertecknarna av brevet.

Brevet är undertecknat av Ulrika Hyllert (Journalistförbundet), Robert Aschberg (Publicistklubben), Cilla Benkö (Sveriges Radio), Hanna Stjärne (Sveriges Television), Sofia Wadensjö Karén (Utbildningsradion), Jeanette Gustafsdotter (TU – Medier i Sverige), Kerstin Neld (Sveriges Tidskrifter) samt Viveka Hansson (TV4).

Fler avsnitt
Fler videos