Gå direkt till textinnehållet

Borlänge Tidning tryckte 15 månader gammal artikel: ”Supermisstag”

Borlänge Tidnings huvuduppslag var en artikel inför förra årets val. Nu ber tidningen läsarna om ursäkt. ”Det var en bugg i vårt system”, säger chefredaktören Erik Nyholm.

Nog för att dagens papperstidningar innehåller många artiklar som prenumeranterna redan läst på nätet. Men i tisdags fick Borlänge Tidnings läsare en ovanligt gammal nyhet. I huvuduppslaget, sidan 4 och 5, fanns en artikel inför valet förra hösten. Artikeln publicerades online i september förra året, alltså för 15 månader sedan. 
 
– Det var en bugg i vårt system. Vi rensade gamla artiklar och då genererades en printkopia av den här artikeln. Vi vet inte hur det gick till, säger Erik Nyholm, chefredaktör för tidningen. 

Enligt Erik Nyholm så har redaktionen tagit bort gamla artiklar som gjorts för print och som legat kvar och stört i det digitala publiceringssystemet. 

Dagen efter publicerades en rättelse i tidningen, där Erik Nyholm ber läsarna om ursäkt. 

– Det var ett supermisstag. Det är supertråkigt och det ska inte få hända. Nu var det inget kontroversiellt innehåll i artikeln, men jag har bett läsarna förbehållslöst om ursäkt, säger han. 

Artikeln handlar om hur lokala partiföreträdare vill göra Borlänge säkrare, och alla riksdagspartier finns representerade. Den person som svarar för SDs räkning har dock sedan artikeln skrevs uteslutits ur partiet. 

Sedan i tisdags håller nu Erik Nyholm extra koll på printsystemen. 

– Sedan det här hände har jag kollat noga i vårt printpubliceringssystem, och sagt åt vår printredaktör att vara extra uppmärksam om det dyker upp artiklar som vi inte pratat om på morgonen, säger han. 

Men du har alltså inte daglig koll på printprodukten i vanliga fall?
– Jag har såklart möjlighet att ha koll, men det går inte riktigt. Nu har jag haft extra koll, säger han. 

Borlänge Tidning använder samma system som de övriga tidningarna inom Bonnier News Local. Det är dock inte utrett om buggen kan dyka upp hos andra titlar eller om det är ett handhavandefel hos Borlänge Tidning som ligger bakom.

– Vad det här berodde på vet vi inte. Det kan vara att vi gjort fel på något sätt. 

Den artikel som var tänkt att gå på huvuduppslaget gick i tidningen dagen efter. 

Fler avsnitt
Fler videos