Gå direkt till textinnehållet

Borås Tidning varslar fyra om uppsägning

Borås Tidning varslar fyra anställda om uppsägning. Tre av dem jobbar som redigerare på redaktionen och en på annonsavdelningen.

Tidningsledningen motiverar beslutet med att de tre redigerarna inte har den rätta kompetensen i den nya organisation med nya redigeringsprogram som infördes förra veckan. Tidningssidorna ska i framtiden redigeras av reportrarna själva.

Redigerarna är alla grafiker som har redigeringstjänster och jobbat länge på tidningen. Ledningen anser att de inte kan omskolas till reportrar och därför varslas de om uppsägning på grund av arbetsbrist.

Förhandlingar mellan företagsledningen har inletts med fackklubbarna. För grafikerna handlar det om uppsägningarna och för journalistklubbens del om den nya organisationen och hur den ska se ut.

Även om de uppsagda grafikerna inte tillhör Journalistförbundet har journalistklubben i förhandlingarna motsatt sig den nya organisationen.

– Journalistklubben kan inte godkänna en organisation som gör att arbetskamrater blir arbetslösa. Vi avslutade förhandlingarna i oenighet, säger Niclas Sennerteg, journalistklubbens ordförande på Borås Tidning.

Han säger att redaktionen hade på känn att det skulle hända något då den nya organisationen infördes, som att vakanta tjänster inte skulle tillsättas.

– Men att det skulle leda till uppsägningar kom som en överraskning. Det är tråkigt att det blivit så här, det lägger sordin på stämningen.

Neddragningen är inte den första. År 2013 sparade tidningen tio miljoner kronor och fem till tio personer fick gå i frivilliga pensionsuppgörelser.

Borås Tidning har i nuläget 104 anställda.

Borås Tidning ingår i koncernen Gota Media.

Fler avsnitt
Fler videos