Gå direkt till textinnehållet

Bonnier Tidskrifter svarar på kritik

Enligt Bonnier Tidskrifters VD Ulrika Saxon gäller det uppdragsavtal som Journalistförbundet och bildorganisationerna rasar mot inte hela förlaget, utan endast Allt om Mat. Katrin Alström, chefredaktör på tidningarna Allt om Mat, Lagalätt och Spis Bedre, svarar här på kritiken.

"Syftet har varit att hitta ett avtal anpassat för våra behov, ett bra sätt att arvodera fotografer samtidigt som både vi och fotograferna slipper hanteringen kring varje enskilt bildköp.
 
Om vi köper en bild från en frilansande fotograf vill vi kunna använda bilden i vår verksamhet. Den ordning som avtalet skapar i rättighetsdelen påminner om den som gäller enligt kollektivavtalet. Alternativet hade varit att förhandla varje bild för sig och vi vet att det är en i praktiken tungrodd lösning. På detta sätt skapar vi förutsättningar för en större flexibilitet, fler uppdrag och bättre betalt till våra frilansare.
 
Vi erbjöd fotograferna en viss procent i tillägg på alla jobb de gjorde för Allt om Mat, oavsett om de jobben vidarepublicerades eller inte. Vi har diskuterat detta med fotograferna – jag är dotter till en fotograf och har mycket stor förståelse för att man vill ha vettiga avtal. Nu när vi träffar fotograferna har vi bra diskussioner kring vad avtalet innebär, och vi har varit tydliga hela tiden; är det någon fråga i avtalet som inte känts glasklar så har vi resonerat om den och vi har varit noga med att förankra det hela juridiskt. Allt om Mat har aldrig gjort sig känd för att betala låga arvoden.  
 
Vi publicerar många jobb av fotografer som inte har avtal, och kommer att fortsätta göra det. Och vi gör ibland enskilda tillägg för att jämka samman Allt om Mat:s behov med olika fotografers önskningar.
 
Kort sagt: Syftet med avtalen från Allt om Mat:s sida är vi ska erbjuda en bra och skälig tilläggsersättning för alla fotouppdrag, mot att vi får använda dem om vi behöver. Det är förstås långt ifrån alla jobb som vidareanvänds – men fotografen får alltså extra betalt oavsett det."

Läs om kritiken mot avtalet här.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt