Gå direkt till textinnehållet

Bonnier News Local gör vinst 2020

BNLs tre affärsenheter Mittmedia, Hall Media och HD/Sydsvenskan gjorde en sammanlagt vinst på 235 miljoner kronor 2020.

Det är en betydande vändning från förlusten på drygt 200 miljoner kronor 2019, berättar BNL i ett pressmeddelande.

”Att vi lyckas göra en sådan här extrem vändning av vårt ekonomiska resultat, mitt under en pandemi, är helt enastående. Jag vill verkligen tacka alla medarbetare som gjort sitt yttersta under väldigt svåra omständigheter med permitteringar och hemarbete” , kommenterar Mikael Nestius, affärsområdeschef för Bonnier News Local.

Bonnier News Local förklarar resultatet delvis med ökade läsarintäkter, där de digitala läsarintäkterna vuxit dubbelt så fort som tappet av pappersprenumeranter, men framför allt med omfattande kostnadsbesparingar. Totalt har BNL minskat sina kostnader med 402 miljoner kronor. Mest, 197 miljoner, har det sparats på tryck och distribution.

Annons Annons

Vinsten avser dock bara det operativa EBITA-resultatet. Det legala sammanslagna resultatet före bokslutsdispositioner och skatt ger tvärtom en förlust på 225 miljoner, vilket enligt BNL beror på att Bonnier-koncernen löser in en stor pensionsskuld samt gjort nedskrivningar.

Bonniers lokaltidningar har också tagit emot stora summor i statliga stöd. Både pandemistöd på 199 miljoner, för att kompensera ett annonsbortfall på 300 miljoner, och de ordindarie statliga mediestöden, som driftsstöd och vita-fläckar-stöd, på totalt 200 miljoner kronor.

Bonnier News vd Anders Eriksson berättade i höstas för Journalisten att strategin framöver är att försöka göra lokaltidningarna mindre beroende av statliga mediestöd:

– Idag är många av lokaltidningstitlarna beroende av mediestöd för sin överlevnad och verksamheterna inom Bonnier News Local – Mittmedia, HD-Sydsvenskan och Hall Media – gjorde förra året kraftiga förluster trots mediestöden. Uppdraget är att vända det, att skapa strukturer och en ekonomisk affär som bär sig långsiktigt, en lönsamhet utan statliga stöd, sade Anders Eriksson i september, när det stod klart att BNL såg ut att gå mot vinst 2020.

Fler avsnitt
Fler videos