Gå direkt till textinnehållet

Bonnier News betalade ut miljonbonusar till ledningen

Mitt i den ekonomiska mediekrisen utlöst av coronaviruset fick flera personer i ledningen för Bonnier News bonusutbetalningar på mångmiljonbelopp. Anders Eriksson, vd för Bonnier News, fick en bonus på 2,4 miljoner kronor. ”Det är en rörlig ersättning baserat på avtal som ingicks i början av 2019. Vi kommer att ta upp frågan för diskussion”, säger han.

I går onsdag deltog Bonnier News vd Anders Eriksson i ett möte med kulturminister Amanda Lind (MP), som bjudit in företrädare för mediebranschen för att diskutera hur coronakrisen påverkar medieföretagen.

Budskapet till kulturministern från mötesdeltagarna var att medieföretagen snabbt förlorar intäkter och behöver ett stödpaket. TU, där Anders Eriksson är vice ordförande, föreslog ett riktat lönestöd till journalister där staten skulle ta 50 procent av medieföretagens lönekostnader. 13 timmar tidigare hade Anders Eriksson i likhet med de flesta i Bonnier News ledningsgrupp erhållit en miljonbonus i samband med löneutbetalningen.

– Det är en rörlig ersättning för 2019, baserat på avtal som ingicks i början av 2019. Inga beslut kring detta, inklusive beslut om utbetalningen, har gjorts efter att krisen har uppstått, men vi kommer att ta upp frågan för diskussion, säger Anders Eriksson.

Annons Annons

Hur mycket fick du i bonus?
– Det handlade om ungefär fem månadslöner. I avtalet som tecknades i början av 2019 finns ett tak om sex månadslöner, och det var ingen som fick det. Den lägsta ersättningen var två månadslöner. Bonnier News gjorde en bra vinst förra året och det är skälet till att den här rörliga ersättningen betalats ut.

Hur mycket har du i månadslön?
– Jag har 475 000 kronor i månaden.

Så du fick cirka 2,4 miljoner kronor?
– Ja.

Hur tycker du att det här ser ut i kristider när mediebranschen ropar efter statliga stödpaket?
– Vi har beslutat att alla i ledningsgruppen går ned 20 procent i lön från och med den 1 april och alla rörliga ersättningar för 2020 stoppas. Det är kraftfulla sänkningar, mer än jag har sett i andra delar av branschen. Men vi reflekterade inte över bonusarna för 2019. Jag är lite tveksam till att gå in och retroaktivt riva upp avtal om lön, men vi kommer att ta upp frågan för diskussion nu.

Hur många i ledningen fick bonusar, och hur stort var totalbeloppet?
–​ Vi är 16 personer i ledningsgruppen på Bonnier News och merparten har rörliga ersättningar, men inte alla. Jag vill inte gå in på hur stort beloppet är. Det handlade om ett antal månadslöner.
 

Uppdatering: Bonnier News fryser bonusarna.

Fler avsnitt
Fler videos