Gå direkt till textinnehållet

Bluffläkaren tacksam mot PO

Espen Pedersen, som i januari blev känd som ”bluffläkaren” i Torsby är tacksam för att PO Olle Stenholm gett honom upprättelse mot medierna. Men han konstaterar att rapporteringen satt djupa spår och att skadan inte kan gottgöras.

Espen Pedersen, som i januari blev känd som ”bluffläkaren” i Torsby är tacksam för att PO Olle Stenholm gett honom upprättelse mot medierna. Men han konstaterar att rapporteringen satt djupa spår och att skadan inte kan gottgöras.

Lördagen den 31 januari åkte Espen Pedersens sambo till bensinmacken för att köpa Värmlands Folkblad. På fredagen hade en reporter och en fotograf från tidningen kommit hem till dem och ställt frågor om hans tjänstgöring på Torsby sjukhus, där han gick som auskultant, och om vad han egentligen hade rätt att göra där.

– Först såg jag löpsedeln och tänkte att det var väl inte så farligt. Men sedan fick jag se förstasidan och bilden. Än i dag ryser jag när jag tänker på det, säger sambon.

Över nästan hela VFs förstasida fanns en stort dragen porträttbild och rubriken ”Bluffade alla”. I artikeln fastslogs att Pedersen under två år behandlat hundratals patienter på Torsby sjukhus. Läkare och patienter hade tagit honom för en ung ambitiös läkarstuderande på praktik, men enligt tidningen saknade han både behörighet och tillräcklig utbildning. Apoteket uppmanade nu alla som fått recept utskrivna av honom att omgående kontakta sjukhuset. I värsta fall var medicinen felordinerad och därmed livsfarlig.

– Jag blev chockad. Under hela den här rapporteringen har jag brutit ihop flera gånger. Det var så illa att jag hade självmordstankar, säger Espen Pedersen.

Under de kommande veckorna hade såväl VF som många övriga medier i det närmaste daglig rapportering om Espen Pedersen och händelserna vid Torsby sjukhus.

Via ett ombud anmälde Pedersen i mars en rad artiklar i Värmlands Folkblad till Allmänhetens pressombudsman. I anmälan hävdade han att tidningen ”mördat hans anseende”. Även två chefer på Torsby sjukhus anmälde tidningen. Deras anmälningar avskrevs av PO Olle Stenholm, men i båda fallen har nu cheferna överklagat till Pressens Opinionsnämnd. När det gäller VFs artiklar kom Olle Stenholm med sitt utlåtande för knappt två veckor sedan. Ärendet har ännu inte hanterats av PON, som tar upp det först under senare delen av hösten, men Stenholm hävdar i sitt hänskjutande till nämnden – som han på Pedersens uppmaning gjorde offentligt för en dryg vecka sedan – att den bör tilldela VF ”sanktion av allvarligaste slag”.
Espen Pedersen säger till Journalisten att han är ”väldigt lättad” av den upprättelse som POs ställningstagande utgör, även om PONs hantering ännu inte är klar:

– Från att jag varit ”falsk läkare” skriver tidningen nu ”läkarpraktikant” om mig. Men även om det är positivt för mig att det nu kommit fram hur saker och ting egentligen var, så har hela det här satt djupa spår hos mig. Den skadan är redan skedd och kan inte gottgöras.

Per-Olof Olsson, redaktionschef och ansvarig utgivare på Värmlands Folkblad, konstaterar att PO ”tar till väldigt starka ord”. Han försvarar dock tidningens beslut att publicera namn och bild på Pedersen, utifrån de uppgifter tidningen då.

– Men hade vi i januari vetat allt vi vet nu hade publiceringen självklart sett annorlunda ut.

Vid en genomgång av VFs publicering dag för dag står han fortfarande för merparten av artiklarna, som till stor del hade sin grund i uppgifter från sjukhuset och efterspelet inom landstinget. Men det finns ett par fall som han i dag ser som ”tveksamma”. En av dem, som även PO tar upp specifikt, är en intervju med en doktorand som forskade i bedrägeri och manipulation. ”Bedragare ofta trevliga” löd förstasidesrubriken, bara några dagar efter tidningens första avslöjande. Artikeln inne i tidningen hade vinjetten ”Torsby-bluffen”.

– Den ångrar jag, säger Per-Olof Olsson.

En vecka senare, den 11 februari, löd rubriken ”Bluffläkaren tog fingret”, med berättelsen om en man som fått en del av fingret amputerat och som beskrev Pedersen som “en riktig pajas“”.

– Den var också onödig. I princip var det nageln som var borta. Det blev för stort uppslaget.

Fler avsnitt
Fler videos