Gå direkt till textinnehållet

Blev av med jobbet på grund av en känsla

  Journalisten Linnéa Wannefors blev av med sitt fasta jobb på bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens och sin fasta placering på Gefle Dagblad efter bara fem månader. Orsaken: en känsla.  

Valborgsmässoafton 2014 blir Linnéa Wannefors inkallad till ett möte med sin chef på bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens. Hon har sedan fem månader en fast placering som webbreporter på Gefle Dagblad och är en av tidningens fyra ”digitala spjutspetsar”, men den här dagen blir hon av med jobbet. Orsaken är att ledningen saknar förtroende för henne, men ingen kan precisera vad företroendebristen består i eller vad Linnéa Wannefors har gjort för fel.

Ur reportaget:

Dåvarande chefredaktör Maria Brander förklarar att det handlar om två incidenter. Den ena rör läsarkommentarer som publicerats som varit ”grova”. Men vartefter samtalet fortsätter visar det sig att det inte bara är Linnéa som har släppt igenom läsarkommentarer som borde ha stoppats, det var flera medarbetare som kände sig osäkra på vilka regler som gällde för kommentarerna på GDs webb. Därför anordnades under vintern en workshop för webbgruppen och nattredaktionen där man gick igenom den policy som tidningen skulle ha rörande läsarkommentarer. Efter den workshopen har det inte varit några problem med läsarkommentarerna, menar Maria Brander under samtalet.

Den andra incidenten handlar om en notis med bild från en kollektionsutförsäljning i en butik i Gävle i februari 2014. Ru­briken var ”Folkrusning vid utförsäljning”. Ägarna hade enligt Maria Brander hört av sig och tyckte att det kunde tolkas som att butiken skulle stänga. Det står dock inte något om det i artikeln. Linnéa Wannefors hade dessutom samtalat med nattchefen både inför och efter publiceringen på sajten.

”Då kanske det inte är någonting vi kan lägga dig till last”, säger chefredaktör Maria Brander när hon nu har fått klarhet i händelserna och ögnat igenom en utprintad kopia av artikeln som Linnéa lagt upp på bordet. Beslutet att Linnéa Wannefors ska sluta kvarstår dock och orsaken är fortfarande brist på förtroende.

Det följer en lång tystnad på inspelningen.

[…]

I inspelningar från möten med tidningsledningen framkommer till slut att hennes anställning avslutas på grund av en diffus känsla.

Se inslaget med Linnéa Wannefors ovan, och läs mer om hennes fall i Journalisten nr 2, 2015.

Fler avsnitt
Fler videos