Gå direkt till textinnehållet

Bildkvalitén i LT – låg prioritet för Mittmedia

Enligt bekräftade uppgifter till Journalisten har AnnaKarin Lith, Mittmedias redaktionell chef, sagt att LTs läsare ”är så gamla att de ändå inte ser att bilderna är oskarpa” när bildkvalitén i tidningen diskuterats. Men hon nekar till att hon gjort uttalandet.

Vid ett möte om den nya organisationen på Länstidningen Södertälje efter Mittmedias köp av Promedia väcktes frågan om vad som händer med bildkvalitén när reportrarna ska ta sina egna bilder då alla på LT ska bli multijournalister. I diskussionen ska AnnaKarin Lith, Mittmedias redaktionella chef, ha sagt, enligt uppgifter till Journalisten att: ”Era läsare är så gamla att de ändå inte ser att bilderna är oskarpa”, vilket flera på LT reagerade på.

Anna Karin Lith nekar till att hon gjort uttalandet. Hon minns däremot diskussionen om bildkvalitén.

– När vi har ett accelererande tapp i upplaga för papperstidningen så måste vi ta vara på alla våra redaktionella resurser. Då går det inte heller att satsa på bildkvalitén i papperstidningen, säger AnnaKarin Lith och fortsätter:

Annons Annons

– Mittmedia har fullt digitalt fokus och vi har jobbat med multijournalister sedan länge och det här är något som händer eftersom vi ska ha en gemensam organisation.

Är tanken att alla på de gamla Promedia-tidningarna ska bli multijournalister?

– Ja.

Vilken är din syn på LTs läsare?

– LTs läsare är inte så olika läsarna i Örebro och i Falun. De vill ha sin tidning på morgonen och jag tror att vanan att ha tidningen på frukostbordet snarare än kvalitén på bilderna är det som är viktig.

Jalmar Carlson är tillförordnad ordförande i Journalistklubben på LT och var på mötet med den nya ledningen.

– Det stämmer att hon sa så. Det var många som reagerade på uttalandet. Och det var ett dåligt argument, på nätet är det väl ändå unga som läser? säger han och fortsätter:

– Hon gjorde inte ett särskilt bra intryck på grund av det hon sa. Vi har knappt några reportrar som fotograferar på LT och hos oss har vi varit noga med bildkvalitén. Till exempel så är sportrapportering viktig i vår tidning och där är bilderna väldigt viktiga.

Vad säger uttalande om hennes uppfattning om era läsare?

– Den kan man ju ifrågasätta. Men hon verkar i alla fall veta mer än vad vi vet om våra läsare – alltså att de ser dåligt. Jag hoppas och tror att hon inte menar vad hon sa. Det var väl ett pressat läge, men jag kan tycka det var lite okänsligt, säger Jalmar Carlson.

Fler avsnitt
Fler videos