Gå direkt till textinnehållet

Bildjournalister dödade i Libyen

Den brittiska fotografen och filmaren Tim Hetherington och amerikanska fotografen Chris Hondros har avlidit i samband med att de bevakat konflikterna i Libyen.

Nyheten kom först ut via Facebook där en kollega till journalisterna uttryckte sorg över att Hetherington dödats i Misrata, Libyen. Man kunde även läsa att Hondros blivit svårt skadad och förd till sjukhus. Hondros drabbades av en omfattande förlust av hjärnvävnad och avled senare på sjukhuset, efter att ha legat i koma.

Händelsen bekräftades sent i går kväll av The New York Times och The Guardian, som rapporterade att Hetherington och Hondros var i en grupp på åtta till tio journalister, med uppdrag att rapportera från Tripoli Street i Misrata – en plats där rebellerna och Kadaffis styrkor drabbats samman. Raketdrivna granater tros ha varit inblandade i attacken.

Många uttalanden har kommit, där man beklagar händelsen. Verkställande direktör för The Committee to Protect Journalists, Joel Simon, sa i går kväll i ett uttalande ”att bildjournalisternas död är en illustration av krigets grymhet och en påminnelse om hur förödande svårt bevakningen av den Libyska konflikten blivit”.

Annons Annons

Reuters har släppt fotografier på när Hetherington och Hondros blir omhändertagna för sina skador, med motiveringen att de inte kan dra sig undan från att bilderna berättar en viktig del i händelserna i Libyen. ”Vi har visat soldater, män, kvinnor och barn skadade och dödade och vi kan inte besluta att inte täcka en historia som denna bara för att de handlar om en av våra kollegor”, säger taleskvinnan för Reuters.

Karl Melander, ordförande för Pressfotografernas Klubb i Stockholm, beklagar även han händelsen och säger att det i grunden inte är något konstigt med att bilderna på journalisterna publicerats.

– I vanliga fall får vi sällan reda på vilka de skadade är som syns på krigsbilderna. Skillnaden här är ju att vi har namn på de skadade och vet vilka de är, vilket kan leda till att folk blir upprörda, säger Karl Melander.

Fler avsnitt
Fler videos