Gå direkt till textinnehållet

23 journalister dödade i kriget mellan Hamas och Israel – på 16 dagar

Ingen annan konflikt i modern tid har sett så många dödade journalister på så kort tid.

Sedan Hamas angrepp på Israel den 7 oktober har 23 journalister dödats: 19 palestinier, tre israeler och en libanes. Tre av dem var frilansjournalister. Åtta journalister har skadats och tre journalister har rapporterats som saknade eller frihetsberövade.

Uppgifterna är sammanställda av Committee to Protect Journalists (CPJ) som hämtat uppgifter från flera källor: det palestinska journalistförbundet, den palestinska myndighetens nyhetsbyrå Wafa, samt olika nyhetsmedier. Varje dödsfall är bekräftat av minst två av varandra oberoende källor eller av CPJ själva.

Tre israeliska journalister dödades av Hamas den 7 oktober, bland dem nöjesreportern Shai Regev, 25, som arbetade för dagstidningen Ma’ariv och dog under massakern på musikfestivalen Supernova.

Annons Annons

Roshdi Sarraj är en av Gazas mest kända journalister och har arbetat som fixare åt flera internationella nyhetsmedier. Han dödades igår söndag under ett israeliskt luftanfall i Gaza, enligt bland andra Sky News och Wafa.

Av de 19 dödade palestinska journalisterna har tre skjutits ihjäl, samtliga under krigets första dag, en har dött i en granatattack och 15 har dött i israeliska luftangrepp. Tre palestinska journalister dödades när Israel den 9 oktober flygbombade ett område med flera redaktioner i Rimal i västra Gaza, medan nio förefaller ha varit hemma när bomberna föll, enligt Reportrar utan gränser. Det är oklart hur många av dem som var i tjänst när de dödades, eftersom det inte är känt om de arbetat från sina bostäder.

En av de dödade palestinska journalisterna, Issam Abdallah, arbetade för Reuters, övriga för olika medier i Gaza och Palestina. Fyra av dem arbetade för den Hamasaffilierade radiostationen Al Aqsa Radio.

Omfattningen av dödandet av journalister saknar motstycke i modern tid. Som jämförelse har totalt 17 journalister dödats i Ukraina sedan den ryska invasionen inleddes för 20 månader sedan. I Mexiko, som brukar beskrivas som världens farligaste land för journalister, dödades elva journalister under hela 2022.

Fler avsnitt
Fler videos