Gå direkt till textinnehållet

Branschen samlades för dödade journalister

Igår hölls en stödmanifestation för de många dödade journalisterna i kriget mellan Israel och Hamas. Aftonbladets reporter Oisín Cantwell gick på sitt livs första manifestation. ”Viktigt att vara där”, säger han.

– Det kändes viktigt att vara där. Aldrig tidigare i modern tid har så många journalister dödats under ett krig som den här gången. Igår pratades det om 40 dödade sedan 7 oktober, nu är de uppe i över 50, säger Oisín Cantwell, om stödmanifestationen på Mynttorget i Stockholm som arrangerades av Reportrar utan gränser, Journalistförbundet, Svenska Pen och Publicistklubben.

– Som journalist försöker jag hålla mig utanför alla typer av politiska yttranden, men det här rör min egen bransch och kår. Det var ett väldigt viktigt initiativ och kändes viktigt att ställa upp, säger Oisín Cantwell.

I en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter tidigare i veckan listar Kerstin Almegård, ordförande Svenska Pen, Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben, Ulrika Hyllert, ordförande Svenska Journalistförbundet och Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser Sverige namnen på de journalister som dött i kriget mellan Israel och Hamas; nästan en om dagen sedan kriget bröt ut.

De kräver samtidigt att båda sidor i konflikten värnar mediernas rätt att rapportera:

”FNs artikel 19 om mänskliga rättigheter säger att alla har rätt till yttrandefrihet samt att ta emot och sprida information. Journalister spelar naturligtvis en viktig roll i det. FNs säkerhetsråds resolution 2222 säger att journalister i händelse av väpnad konflikt ska skyddas på samma sätt som civila.

En del hävdar att FNs mål är meningslösa och förlegade pappersprodukter, men vad får vi för värld om vi inte försöker att skydda civila i ett krig, om oberoende medier hindras att rapportera?”

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler