Gå direkt till textinnehållet

Besvikelse på TV4s satellitorter

De lokala TV4-stationer som får status som ”satellitorter”, som ska leverera material till den regionala huvudsändningen från de nya ”huvudorterna” varje morgon, är kraftigt missnöjda med upplägget.

De lokala TV4-stationer som får status som ”satellitorter”, som ska leverera material till den regionala huvudsändningen från de nya ”huvudorterna” varje morgon, är kraftigt missnöjda med upplägget.

-Vi var lovade en satsning på den lokala journalistiken. Istället får vi ett knivhugg i ryggen. För oss känns det som ett nedläggningsbesked.

Så starkt reagerad Mattias Wahlberg i journalistklubben på TV4 Västerbotten på beskedet om att TV4 i Umeå ska minska med 2,6 tjänster och att stationen ska förvandlas till ”satellitort” till TV4 i Luleå. Som motivering till att Luleå blev huvudort istället för Umeå anges bland annat att TV4 Luleås nya lokaler är er lämpade för det morgonmagasin som ska produceras.

Annons Annons

– Det är ynkligt. Umeå är Norrlands största stad. Om lokalfrågan får avgöra är det bara pinsamt, säger Mattias Wahlberg.

Petter Antti, redaktionschef på TV4 Sverige, förklarar varför Luleå vann dragkampen:

– Det var många olika aspekter att väga in och väldigt svårt att fatta beslutet. Men det som avgjorde, på målsnöret, var att man inte kan bortse från att Luleå i november kliver in i helt nya, fräscha lokaler, där vi har möjlighet att anpassa studio och teknik efter de nya förutsättningarna.

Petter Antti är medveten om att beslutet var kontroversiellt:

– Det är klart att det inte är populärt och det är klart att de är bittra nu i Umeå. Men jag tror inte att man ska vara så fixerad vid vilken ort som blir huvudort. Vi kommer alla att behöva jobba på ett nytt sätt.

TV4 Västerbotten i Umeå ska nu leverera inslag till morgonsändningen från Luleå.

– Men tittarna ska inte uppleva det som att en ort dominerar. Det kommer att bli ett komplicerat redaktörsarbete och ett nytt sätt att jobba på, men jag är övertygad om att det kommer att lyckas, säger Åsa Severed, VD för TV4 Sverige.

Liselott Holm, redaktör för TV4 Västerbotten, är skeptisk:

– Det är klart att det har betydelse var programmet görs. Ur vårt lokala perspektiv är detta en katastrof.

Hon anser att TV4-ledningen agerar cyniskt när den nu föreslår de drastiska förändringarna av lokal TV-nätverket.

– Att TV4 fått markbundna avtal har till stor del berott på lokal TV-verksamheten. Nu när det inte behövs längre dumpar man oss. Man tänker inte journalistiskt för fem öre, utan allt handlar bara om pengar.

– I tre år har vi i Umeå toppat listan över stationerna som levererat mest material till riksnyheterna. Vi har varit duktiga idioter som jobbat skiten ur oss för att nå kvalitetsmålen. Som tack får vi nu bara en örfil tillbaka.

I Halmstad på TV4 Halland, där var tredje redaktionell tjänst hotas, är ilskan stor över att de lokala stationerna nu spelas ut mot varandra. Halmstad ska i det nya systemet bli satellitort till TV4 Öresund i Malmö.

– TV4 Öresund täcker 33 kommuner, vi sex kommuner. Det är klart att det blir vårt bevakningsområde som kommer att marginaliseras, i ett program som ska bevaka allt från Kristianstad till Kungsbacka, säger Christina Ylander, TV4 Halland.

På TV4 Mälardalen i Västerås kom beskedet om nedskärningarna och nyordningen, där Västerås blir satellitort till Norrköping, som en chock, konstaterar Börje Strömberg i journalistklubben.

– Det värsta scenario folk hade kunnat tänka sig var att vi inte skulle få mer resurser för att göra det nya morgonmagasinet. Istället fick vi inget magasin – och ska skära ner med 2,5 tjänster.

Han anser att beslutet att göra Västerås till satellitort är ”djupt olyckligt”.

– Det här är ett av landets mest expansiva områden. Och så drar TV4 ner. Det är obegripligt.

Systemet med satellitorter och huvudorter har testats i liten skala med satelliten TV¤ Väst i Trollhättan, som funnits i två år och som arbetat nära tillsammans med det mer resursstarka TV4 Göteborg.

Erfarenheterna därifrån är blandade, säger reportern Petter Åkerman:

– Den stora fördelen av att jobba så tajt med Göteborgsredaktionen som vi gjort är att vi fått känslan av att tillhöra en större redaktion, där deras kvalitet och goda rykte betytt mycket för oss.

Bland problemen nämner han tekniken, men också profileringen gentemot publiken:

– När man är ute märker man att tittarna har svårt att skilja på vad som är TV4 Väst och vad som är TV4 Göteborg. Det flyter ihop.

TV4 Väst berörs inte direkt av nedskärningarna.

– Vi är redan åtta personer, vilket ju ska vara minibemanningen. Däremot är det klart att vi påverkas av att Göteborg ska skära ner. I synnerhet när vi ska leverera inslag varje dag till långa morgonprogrammet.

Trollhättan och Göteborg är de orter som ligger närmast varandra i den nya organisationen. Hur det ska fungera när regionerna blir betydligt större och täcker in stora områden som Uppland/Gästrikland/Dalarna, Norrbotten/Västerbotten och Halland/Skåne är fler tveksamma inför – i synnerhet när mer sändningstid ska produceras, med färre tjänster.

Totalt ska 20-25 redaktionella tjänster försvinna inom TV4 Sverige – och totalt inom TV 4 mer än 50 redaktionella tjänster. Sannolikt kommer det att bli tal om uppsägningar redan under hösten.

– Vi inleder MBL-förhandlingarna den här veckan, men sedan räknar vi med att åtgärderna ska genomföras så fort som möjligt, säger Åsa Severed, VD för TV4 Sverige.

Även aktualitetsavdelningens MBL-förhandlingar inleds den här veckan. I dag ska journalistklubben få ta del av företagsledningens bemanningsplaner för 2006, som underlag till de kommande förhandlingarna.

TV4s informationschef Göran Ellung säger att han förstår de starka reaktionerna på de orter som drabbas av nedskärningar.

– Eftersom enskilda kolleger drabbas är det förståeligt och självklart. Men man får inte glömma att vi gör det här för att kunna frigöra resurser till att stärka tablåerna. Och jag förstår inte hur man kan se det här som något annat än en satsning på den lokala journalistiken. Det blir fler och längre sändningar på alla stationer, plus ett nytt magasin. Det är att satsa.

Mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos