Gå direkt till textinnehållet

Belarus stämplar grävsajt som ”extremistisk”

Högsta domstolen i Belarus har i en förhandling bakom lyckta dörrar beslutat att stämpla den oberoende undersökande sajten Belarusian Investigative Center (BIC) som ”extremistisk”.

Tjeckienbaserade BIC, som rapporterar om politik, korruption och kriget i Ukraina, hade redan tidigare fått sin logga extremiststämplad. Nu går myndigheterna alltså ett steg längre.

Committee to Protect Journalists protesterar mot högsta domstolens beslut.

”Belarusiska myndigheter försöker åter skrämma och hindra arbetet på en oberoende kanal känd för sina skarpa granskningar av påstådd korruption i landet”, säger Gulnoza Said, CPJs programsamordnare för Europa och Centralasien.

CPJ uppmanar belarusiska myndigheter att ”omedelbart upphäva landets skamliga extremismlagstiftning” i stället för att rutinmässigt använda den mot oberoende medier.

Den som sprider extremistklassat material kan häktas i upp till två veckor, enligt människorättsorganisationen Human Constanta. Organisationer som klassats som extremistiska får inte verka i Belarus, och att använda en extremiststämplad logotyp kan straffas med upp till tre års fängelse i diktaturen.

Minst 15 oberoende medier har stämplats som extremistiska av belarusiska myndigheter, inklusive det belarusiska journalistförbundet BAJ.

Fler videos
Fler avsnitt