Gå direkt till textinnehållet

Bara kvinnor i Computer Sweden

Internationella kvinnodagen i morgon uppmärksammas av flera redaktioner – bland annat av datortidningen Computer Sweden. Veckans nummer innehåller bara kvinnor.

Internationella kvinnodagen i morgon uppmärksammas av flera redaktioner – bland annat av datortidningen Computer Sweden. Veckans nummer innehåller bara kvinnor.

Under hela veckan kommer nyhetssändningarna på TV4 Västerbotten och TV4 Halland uteslutande att visa kvinnor. Inga män är välkomna i TV-rutan. Initiativet bakom satsningen kommer från TV4 Västerbotten, som gjorde samma kvinnosatsning förra året.

– Vi tyckte att det blev så bra så vi kör samma sak i år. Vi har också bjudit in alla TV4-stationer, men det är bara TV4 Halland som visat intresse, säger Liselott Holm, redaktör på TV4 Västerbotten.

TV4 Halland går helt i kollegernas spår och visar endast kvinnor i samtliga nyhetssändningar, hela veckan.

En annan redaktion som satsar stort på kvinnodagen är datortidningen Computer Sweden. Det senaste numret, som kom ut igår, innehåller bara kvinnor. Något som inte var helt enkelt, enligt Håkan Ogelid, redaktionschef på tidningen.

– Vi tillhör en sådan extrem mansdominerad bransch, så det var en utmaning att bara ha med kvinnor. Vi tyckte att det skulle vara roligt att göra något nytt, och inte bara något pliktskyldigt. Sedan är det inte så kul att bara se mängder av män i slips hela tiden.

Andra redaktioner som uppmärksammar kvinnodagen är Sydsvenskan, som i morgon står bakom flera nyhetsartiklar skrivna utifrån ett jämställdhetsperspektiv, och SVT Morgon som ska ha Gudrun Schyman och Marita Ulvskog i soffan, och som dessutom enbart ska recensera böcker som handlar om kvinnor.

kh@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos