Gå direkt till textinnehållet

”Både klimataktivister och klimatjournalister är måltavlor”

Hat, hot och våld mot journalister som bevakar klimat är ett växande arbetsmiljö- och demokratiproblem. Som riskerar att fortsätta öka, varnar Jennifer Clement, tidigare ordförande för Pen International.

Aftonbladetjournalisten Somar Al Naher modererade ett samtal om hoten mot klimatjournalister på Bokmässan på lördagen. Hon började med att teckna en bild av den just avslutade valrörelsen där valets stora vinnare, Sverigedemokraterna, utsett Miljöpartiet till sin huvudmotståndare.

Att högerpopulister på olika sätt angriper klimatpolitiker, -aktivister och -journalister är idag en global trend. Som DN Kulturs Kristofer Ahlström nyligen konstaterade har ödesfrågan om klimatet blivit en del av konflikten mellan konservativa och progressiva värderingar.

– Både aktivister och journalister är måltavlor för de organiserade trollfabrikerna, men även klimatforskare, konstaterade tidigare miljöministern Isabella Lövin (Mp) på Svenska Pens seminarium.

Annons Annons

Lövin sade sig också vara oroad över trycket på public service, som enligt henne anklagas för Mp-sympatier så fort de rapporterar om klimatkrisen.

– De är så oroliga för sådana anklagelser att de ibland avstår från att rapportera, eller har en väldigt kritisk rapportering, menade Lövin.

Hon menade att politiker varit naiva kring de sociala mediejättarna, vars filterbubblor kraftigt spär på polariseringen i samhället.

– Vi som lagstiftare har varit okunniga om algoritmernas makt. Det är sent på planeten nu, både i fråga om klimatet och demokratin, menade Isabella Lövin.

Jennifer Clement pekade på mordet på den brittiska journalisten Dom Phillips i Amazonas i juni, och varnade för att hot och våld mot klimatjournalister kommer att öka.

Fler avsnitt
Fler videos