Gå direkt till textinnehållet

Axel Andén: ”Expressen försökte hindra vår publicering”

”Metoo-kampanjen handlar om att makthavare tystat ner sexuella övergrepp. Därför är Thomas Mattssons agerande anmärkningsvärt”, säger Medievärldens chefredaktör Axel Andén (bilden) till Journalisten.

I förra veckan publicerade Medievärlden en artikel rörande sexuella övergrepp och sexism på Expressen. Huvuddelen av artikeln rörde händelser som ligger långt tillbaka i tiden – på tidigt 2000-tal. Men flera av de icke namngivna personer som anklagas för övergrepp jobbar enligt Medievärlden kvar på Expressen, i chefspositioner. Några av de anonyma källor som Medievärlden har intervjuat uppger att det fortfarande finns en sexistisk kultur på tidningen. 

Expressen har också uppmärksammat Medievärldens artikel om den påstådda sexismen på nyhetsplats, och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har kritiserat den i sin blogg.

På måndagsförmiddagen publicerade Medievärldens chefredaktör Axel Andén ett inlägg på Medievärldens blogg där han anklagar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för att ha försökt stoppa artikeln.

Annons Annons

– Han försökte påverka vår publicering, han gav mig ”rekommendationer” och ”råd” och ville att jag skulle avpublicera artikeln, säger Axel Andén till Journalisten.

– Metoo-kampanjen handlar om att makthavare tystat ner sexuella övergrepp. Därför är Thomas Mattssons agerande anmärkningsvärt.

I artikeln skriver Axel Andén att Thomas Mattsson ringde upp honom cirka två timmar efter att artikeln publicerats. Enligt Andén ska Mattsson ha sagt till honom att ”Expressen kommer att agera, att Expressen kommer att gå ut både internt och externt och att det kommer att bli en fråga mellan Bonnier och vår nya ägare Alma”. (Medievärlden köptes tidigare i höstas upp av Dagens Media som ägs av Talentum som i sin tur ägs av Alma Media.) Mattsson ska också i telefonsamtalet ha sagt att detta kommer att skada både Medievärlden och kvinnan som gjort polisanmälan.

Uppfattade du det som ett hot?
– Han skulle kanske kalla det för ”råd” men jag uppfattade det som påtryckningar.

Thomas Mattsson skriver i sin blogg att du har ”en privat nära relation” till en av källorna, och du skriver själv att personen är en vän till dig. Vad tänker du om det?
– Det stämmer ju att vi är nära vänner, och det kan man naturligtvis ha en yrkesetisk diskussion kring. Men jag gjorde bedömningen att jag ändå kunde skriva artikeln. Jag har intervjuat ett tjugotal källor. Jag skäms inte för den här artikeln eller hur vi har hanterat det.

När Journalisten kontaktar Thomas Mattsson för en kommentar förnekar han per mejl påståendet att han skulle ha utövat påtryckningar. Han uppger att rubriken på Medievärldens artikel var missvisande samt att det fanns några fel i ingressen och texten och att han därför tog kontakt med Axel Andén efter att artikeln publicerats. 

”Allt detta påpekade vi fortlöpande för Medievärlden som gjorde förtydligande efter förtydligande. Det var bra att texten uppdaterades och blev mer korrekt, men – tillstår jag – irriterande att vi ska behöva textredigera ett redan publicerat reportage”, skriver Thomas Mattsson.

Thomas Mattsson tog sedan kontakt igen när han fick veta att Axel Andén har en personlig relation till en av källorna, ”huvudpersonen i texten”, som också gjort en polisanmälan rörande en händelse 2003:

”Jag ringde då Andén och sa att detta var oetiskt, att det inte är rimligt att inte vara transparent om en sådan sak och föreslog att han borde avpublicera den delen och låta polisanmälan vara en egen text med en annan skribent. Jag var förstås tydlig med att det är bra att Medievärlden granskar Expressen och att jag inte hade några synpunkter på resten av texten”, skriver Thomas Mattsson.

Han anser att Axel Andén har gjort fel och borde be om ursäkt.

Thomas Mattsson uppger vidare att han tagit kontakt med Medievärldens ägare med anledning av artikeln:

”För att vara extremt tydlig med att jag tyckte att det var bra att Medievärlden skrev om allt det andra i sitt reportage så framförde jag också det muntligen till Talentums vd och systertiteln Dagens Medias chefredaktör. Jag anade att Andén kanske skulle vilja framställa klagomålet på hur Medievärlden hanterat detta ungefär som han nu gjort i sin krönika, så jag ville vara noga med att säga samma saker till fler personer hos dem”, skriver Thomas Mattsson i mejlet.

Fler avsnitt
Fler videos